Noordwijker voorbeeld bedreiging onderzoeksjournalistiek

2012-10-08 12:43:11 GRONINGEN - Het exterieur van de rechtbank in Groningen, waar de eerste groep van zes verdachten van de Facebook-rellen in Haren moeten verschijnen voor een snelrechtzitting. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen de politie en de mobiele eenheid. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Noordwijk – De Tweede Kamer laat staatssecretaris Sander Dekker onderzoek doen naar bedreigingen van onafhankelijke onderzoeksjournalisten in Nederland. Dat meldt Villamedia, de website over journalistiek. Vooral moet worden gekeken naar het doorlopend aanspannen van rechtszaken tegen journalisten en publicaties. Wetgeving hiertegen zou een oplossing kunnen zijn voor journalisten als de Noordwijker Peter Olsthoorn, die vijfmaal werd gedaagd door telecombedrijf Pretium. Volgens Olsthoorn is alles erop gericht de journalist te breken en anderen te waarschuwen zich koest te houden. Olsthoorn wordt gesteund door de Vereniging Van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).