Cijfers

Op uitnodiging van Welzijn Teylingen hield ik twee weken geleden een presentatie over Bo. Die presentatie ben ik begonnen met een algemeen deel over kijk- en luistercijfers en internetgedrag. Na dit algemene deel maakte ik de sprong naar Bo. We leven in 2017. Netflix is razendsnel ingeburgerd, nieuws haal je via je smartphone binnen en hoe lang zal het duren voordat naast de tennisarm en de voetbalknie er een kwaal bestaat die de mobiele telefoonpols heet? Is het erg? Wel nee, tijden veranderen. Het is eigenlijk heel mooi dat je nu op elk gewenst moment nieuws tot je kan nemen. Het is wel ongezellig. Het zegt genoeg dat er al een actie in gang wordt gezet om tijdens het eten aan tafel niet op je mobiele telefoon te kijken. Wat zou er gebeuren als door een storing niemand in de trein op zijn telefoon kan kijken? Zal er iemand aan de noodrem trekken? Gaan er mensen flippen? Verward om zich heen kijken? Wie zal het zeggen? De baas van Facebook heeft al gemeld dat hij verwacht dat over twee jaar er alleen nog maar filmpjes op Facebook staan.

Sommige zaken blijven ijzersterk. In de maand september was het 8 uur journaal met 3,3 miljoen kijkers het best bekeken programma. Heel Holland Bakt eindige op de tweede plaats met 3 miljoen kijkers. Effe kort door de bocht: nieuws blijft belangrijk, maar ook oud Hollandse gezelligheid is nog steeds populair. Wat kunnen wij daar dan van leren als Bo? We moeten rekening houden met ander gedrag. Alles wat we doen moet via de smartphone goed te verkrijgen zijn. Wij moeten nog meer ons nieuws via filmpjes brengen. Dat is een lastige opgave. Voorlopig word ik doordeweeks gered door stagiaires die filmpjes maken, maar soms heb ik die een half jaar lang niet.

Steeds meer omroepvrijwilligers gaan het avontuur aan om filmpjes te maken. Dus techniek richting smartphone zit bij ons wel goed. Alleen nog een app. Wij weten dat we steeds meer moeten brengen in filmpjes. Verder is de interne organisatie op orde. Dat staat als een huis. Verder moeten we ons meer gaan richten op jongeren. Dat is achter de schermen ook in gang gezet. Straks ben ik een soort van klaar. De enige problemen zijn te kort vrijwilligers en gebrek aan geld. Dat zijn twee hardnekkige opgaves, waar ik persoonlijk niet veel mee kan. Toch gaan we daar ook onze tanden in zetten. Achterover leunen gaan we niet doen. Borstklopperij is ons ook vreemd. Alleen dit keer dan.

 

Ard Zandbergen

Hoofdredacteur

ard@bollenstreekomroep.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here