De Banjoshow

Kent u houthakkers-overhemden? Weleens een kampvuur gemaakt ergens in de vrije natuur? Lekker met vrienden muziek maken? Als je die drie zaken nou in een pannetje stopt dan komt daar het radioprogramma de Banjoshow uit. Giel de Banjo presenteert het programma, al jaren. Dat is uiteraard niet zijn echte naam, maar zijn artiestennaam. Normaal vind ik dat altijd een beetje sneu, een artiestennaam (sorry, Johnny Lion), maar bij Giel past het. Hij speelt namelijk banjo. En hoe omschrijf ik hem verder? Giel is eigenlijk gewoon Giel, gek van muziek.

Geen idee of hij nog rookt. In onze oude studio aan de Losplaatsweg hadden we nog een rookruimte. Giel maakt radio op vrijdagavond 22.00 uur. Eenzaam en verlaten zit Giel dan in de studio en dan rookte hij stiekem zijn zelf gemaakte shaggies waar het niet mag, in de radiostudio Ik heb hem weleens betrapt, maar tegen Giel zeg je niet dat iets niet mag. Geen idee of hij in de nieuwe studio nog steeds stiekem rookt. Laten we het maar geheim houden. Giel is misschien wel onze meest anonieme radiomaker. Voor mij zeker. Eigenlijk moet ik regelmatig met alle radiomakers contact hebben. Gaat alles goed? Waar kan het beter? Bij Giel heeft dat niet zo veel zin. Hij maakt namelijk een uniek programma. Officieel brengt hij blue grass muziek of geluiden uit het zuiden. Ik noem het altijd kampvuurmuziek. Ogen dicht, shaggie er bij, lekker biertje, voeten warm bij het kampvuur en Giel en zijn maten ouwehoeren wat, maar vooral: ze maken muziek.

Dat hij zelf muzikant is en dat hij verstand van zaken heeft, hoor je aan het programma. Trekt het programma volle zalen? Geen idee. Voldoet het aan de wet waar een lokale omroep aan moet voldoen? Nee, want het is niet gericht op de Bollenstreek. Maar: kan ons het schelen. Als omroep hebben we nog programma’s die 20 jaar geleden zijn gestart door de echte liefhebber. Vaak geprogrammeerd op uren dat slechts een select groepje luisteraars afstemt. Jammer dan. Het is gewoon een goed programma, gemaakt met het hart. Wij bieden een echte vakman de mogelijkheid om zijn muziek, op zijn manier, via de radio te laten horen. Dat past niet zo goed in een beleidsplan. Er worden geen sponsors door getrokken. We scoren er geen punten mee bij officiële instanties. Jammer dan. Giel is een fenomeen. Het programma is geweldig. Big is beautiful? Wel nee, weg van de grote getallen, het is niet alleen de massa die telt. Soms is aandacht voor wat echt waardevol is, belangrijk. Leve Giel! Allemaal luisteren vrijdag van 22.00 tot 23.00 uur. En vergeet je kampvuur niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here