Jonge Noordwijkse zoekt steun tegen kanker

Noordwijk – De 25-jarige Roxanne Asselbergs uit Noordwijk is een donatie-actie gestart om een Duitse bestrijding van haar ziekte te kunnen financieren. Asselbergs heeft kanker in de lever die via de galwegen is ontstaan. Een aandoening voor mensen boven de 60 jaar, maar Roxanne Asselbergs werd er door getroffen. Een recent gevolgde behandeling bleek geen resultaat te hebben gehad. Haar toekomst wordt zeer somber ingezien. Haar zus Maureen ontdekte in Frankfurt een behandelmethode die aanslaat. Het werkt met chemobolletjes die direct in de lever worden geplaatst. Ook bij mensen met slechte vooruitzichten. Daarvoor is wel 100.000 euro benodigd. Vrijdagavond was er ruim 60.000 euro.

Klik hier om te doneren.

Lees hieronder het indrukwekkende verhaal van Roxanne Asselbergs

Boos en verdrietig reageerde ik met deze woorden op de eerste diagnose in het Alrijne streekziekenhuis te Leiderdorp: kwaadaardige kanker in de lever.

Verder onderzoek wees uit dat de kanker vanuit de galwegen is ontstaan wat nog eens extra slecht nieuws betekende. Een uiterst zeldzame aandoening voor mensen boven de 60 jaar en in mijn geval, als 25 jarige jonge vrouw, uniek waardoor ik de enige ben in Nederland met deze vorm van kanker!

Doorverwijzing naar het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) bracht mij onder de hoede van het GIOCA-team. Een groot team van top-specialisten op het gebied van kanker die elke donderdag 12 gevallen beoordelen en dezelfde dag komen met een behandelingsplan.

Prof. dr. Gullik was direct duidelijk dat opereren uitgesloten is omdat het uitgezaaid is en de kanker door de hele lever en galwegen zit. De volgende afspraak was bij dr. Wilmink, een vrouwelijke internist-oncoloog. Van haar kreeg ik een mogelijk behandelplan te horen. Chemotherapie op de dinsdag, de week daarna nogmaals met daarna een week rust. In totaal 3x in een cyclus van 9 weken. Na deze periode volgt een nieuwe CT-scan met 2 dagen later op de donderdag de uitslag. Doel van de behandeling is palliatie, oftewel het verlengen van levensduur. Het verlengen van levensduur? Wat betekent dit concreet? Ik ben 25 en sta in de bloei van mijn leven! Wat betekent verlengen van levensduur? Is dat met een aantal maanden? Een aantal jaar? Het wekte ontzettend veel vragen bij mij op en aangezien ik niets aan toeval over wil laten ben ik voor een second opinion in het Erasmus MC Rotterdam geweest bij dr. Bas Groot Koerkamp in de hoop dat hij meer zou kunnen doen dan enkel een behandeling van chemotherapie.

Dr. Groot Koerkamp gaf aan dat ik bij dr. Wilmink in handen ben bij de beste internist-oncoloog en dat de voorgeschreven chemotherapie behandeling de juiste is en zij dit ook zouden hebben voorgeschreven. Nu beide Academische ziekenhuizen alle scans en dossiers hebben bekeken en dezelfde chemotherapie behandeling willen toepassen ging ik vol vertrouwen en vechtlust de 9 weken durende cyclus in.

Afgelopen 26 september werd er een nieuwe CT-scan gemaakt en op donderdag 28 september kreeg ik de uitslag: de chemobehandeling had geen resultaat gehad en de kanker in mijn lever was erger geworden. Tevens waren er nu ook uitzaaiingen te zien naar mijn botten in de heup. Een nieuwe en hele zware klap! Zeker omdat ik me fysiek beter begon te voelen en stiekem hoopte op dat ene positieve bericht… Wat nu? Het nieuwe behandelplan van het AMC zou bestaan uit opnieuw chemo op basis van een trial waarvan de resultaten niet bekend zijn. Oftewel de verwachtingen zijn allesbehalve hoopvol en zit ik hier letterlijk en figuurlijk op een dood spoor. Dr. Wilmink gaf aan dat we het dan hebben over maanden i.p.v. jaren.

Vanaf dag 1 was Maureen, mijn oudere zus, op zoek naar mogelijke behandelmethoden, waar dan ook ter wereld. Een naam die meerdere keren opdook was Prof. dr. Vogl van het Universitäts Klinikums Frankfurt. Patiënten die in Nederland te horen kregen dat er niets meer aan te doen was en een levensverlenging van enige maanden hadden, zijn naar deze arts in Duitsland gegaan en boeken ook zichtbaar vooruitgang of zijn zelfs volledig genezen. Prof. dr. Vogl zijn behandelingsmethode richt zich direct op de tumoren in de lever. Via de lies en slagader brengt hij chemobolletjes in de lever die daar zeer gericht de kankercellen bestrijden. De behandeling is 1x per maand in Frankfurt en heeft minder bijwerkingen dan een systematische chemobehandeling via het infuus waarbij de chemo door je hele lichaam gaat in de hoop dat het de tumoren bereikt en aanslaat.

De behandeling wordt ook in Nederland uitgevoerd, maar vanwege de protocollen in onze ziekenhuizen kom ik er dus niet voor in aanmerking. Mijn zus had al contact met Prof. dr. Vogl waarbij hij de toezegging had gedaan de nieuwe CT-scans te beoordelen. Het resultaat is dat hij goede mogelijkheden ziet voor een behandeling in de Universitäts Klinikums Frankfurt.

Helaas is het zo dat de Nederlandse verzekeraars dit niet vergoeden. Door middel van deze crowdfunding wil ik mijn hoop op een toekomst levend houden, met een kans op genezing, zodat ik er op de eerste verjaardag van mijn nichtje Phien als liefste tante erbij kan zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here