Allereerste voetbalwedstrijd van Nederland was in Noordwijk

Noordwijk/Noordwijkerhout – De allereerste voetbalwedstrijd die in Nederland werd gespeeld, vond plaats in Noordwijk. Het NRC schrijft dat in een voorpublicatie over het boek ‘Hoe voetbal verscheen in Nederland’ van deĀ sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld. De wedstrijd werd in het jaar 1789 gespeeld op de openbare weg, de Gooweg, over een afstand van 4 kilometer. Het was voetbal in een soort oervorm gespeeld door een team bestaande uit Engelsen en een mix van allerlei nationaliteiten. De wedstrijd vond plaats opĀ een sportdag op de internationale kostschool van Joseph de Veer in Noordwijk. De Engelsen moesten de bal in Noordwijkerhout krijgen, het andere team de bal in Noordwijk. De Engelsen wonnen en dat werd gevierd in een herberg in Noordwijkerhout. Het boek verschijnt in een speciale uitgave van het historische blad de Sportwereld.

Voor het volledige bericht klik op de link.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here