Broekhuyzen horecagroothandel Hofleverancier

Foto's Fred van der Bent

Noordwijkerhout – Broekhuyzen Horecagroothandel of Horecaservice B.V. op het industrieterrein Gravendam aan de Walserij bestaat 100 jaar. Tijdens de viering maandag ontvingen zij het predikaat Hofleverancier. Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, reikte het recht tot het voeren van het Koninklijk wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier” aan de directieleden Rick en Joyce de Heij uit. 100 Jaar geleden huurde Maljard Broekhuizen (geboren in 1898, overleden in 1988) een stuk grond in Noordwijk aan de Duinweg voor de teelt van aardappelen. Op 14 november 1918, begon hij voor zichzelf met een handel in aardappelen. In 1920 kocht hij grond op de Herenweg 24 in Noordwijk. De eenmanszaak groeide uit van een onderneming in aardappelen tot horecagroothandel.

Klik op de link voor het radio-interview:

Onder de foto’s het complete geschiedenisverhaal.

100 Jaar geleden, in 1918, huurde Maljard Broekhuizen (geboren in 1898, overleden in 1988) een stuk grond in Noordwijk aan de Duinweg voor de teelt van aardappelen. Op 14 november 1918, begon hij voor zichzelf met een handel in aardappelen. In 1920 kocht hij grond op de Herenweg 24 in Noordwijk. De eenmanszaak groeide uit tot een onderneming. Hij ging samenwerken met “Eigen Hulp” een coöperatieve aardappelen- en brandstoffenvereniging in Den Haag. Door Eigen Hulp werden per paard en wagen de aardappelen van Maljard verkocht.

In 1921 trouwde hij met Keetje van Duin en ging met zijn vrouw bij vader Siem Broekhuizen wonen, op Herenweg 301 in “de Klei” te Noordwijk. De zaken gingen goed en er werd een vrachtwagen gekocht, een Faun met massieve banden. In 1927 kwam er een vrachtwagen trailer. In Breezand werden ook aardappelen verbouwd en daar werd een nieuw bedrijf gestart. Zonen Simon en Cees werkten mee en zij hadden personeel. In de jaren ’60 werd ook in Duitsland gehandeld. In 1966 startten Cees en Simon met verwerking van aardappelen tot gesneden voorgebakken patates friet. Eerst handmatig, later met machines.

In 1968 kwam Maljart Broekhuizen, zoon van Simon, het team versterken. Nu leverde het bedrijf ook snacks, vetten, sauzen en ijs. Dat was de basis voor de horecagroothandel. Mensen konden snacks in de supermarkt kopen en thuis bereiden. In het bedrijf kwam een winkeltje om de particuliere klant te helpen aan patat en snacks. De handel in aardappelen groeide uit tot een groothandel. In 1992 werd de fritesproductie uitbesteed aan een bedrijf in België. Maljart nam het bedrijf over en besloot de foodartikelen verder uit te breiden. Er kwamen vrachtwagens met koelsystemen die de horecagelegenheden voorzagen van snacks en andere toebehoren. Het pand werd te klein, het winkeltje was er nog steeds. Maljart werd vertegenwoordiger, zijn vrouw Adrie was ook werkzaam in het bedrijf voor de inkoop en de administratie. Zij hebben een tijd een rijdende snackwagen gerund op het circuit van Zandvoort. Hun kinderen Joyce en Mirelle gingen dan mee. Joyce hielp als jong meisje ook al mee in het winkeltje en later in de administratie. Zo groeide zij mee in het bedrijf.

In 1998 ontmoette Joyce Broekhuizen haar man Rick de Heij. Hij kwam ook te werken in het bedrijf. Samen hebben zij het bedrijf overgenomen, officieel in 2008. In maart 2012 is het bedrijf verhuisd naar een nieuw en ruimer pand in Noordwijkerhout, aan de Walserij 44. Naast het klein horeca segment werd steeds meer de aandacht gericht op het restauratieve segment. Nu wordt een basispakket food, dranken en non-food aan eetcafés, strandpaviljoens en restaurants geleverd.

In 2013 werd het bedrijf genomineerd voor de Sterkste Schakel, een prestigieuze prijs voor de regio Rijnland aan de meest klantgerichte onderneming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in