Allereerste bollencatalogus in museum de Zwarte Tulp

Lisse – Museum de Zwarte Tulp toont in de zomermaanden de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De catalogus verscheen in 1612, in de tijd van de jonge Rembrandt. Diens vriend Constantijn Huygens gebruikte de catalogus bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.

Dankzij de catalogus van de Amsterdammer Sweerts is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17de eeuw in omloop waren. Hij verkocht zijn bollen in Amsterdam, in de boekhandel van zijn schoonzoon, en op de jaarmarkt in Frankfurt. In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht.

De catalogus is te zien in Museum de Zwarte Tulp van 18 april tot en met 11 augustus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in