Noordwijk haalt doelstelling afvalscheiding niet

Noordwijk – In Noordwijk wordt 49,6% van het afval gescheiden en in De Zilk/Noordwijkerhout 53%. Dat antwoorden B&W op vragen van GroenLinks, die zich hierover zorgen maakt.

De gemeente probeert te voorkomen dat GFT-afval wordt vervuild door restafval. Inzamelaars houden een visuele inspectie en laten vervuilde containers staan, voorzien van een rode kaart. Om dit te voorkomen staat op de website van de gemeente uitgebreide informatie over welk afval in welke container hoort. Toch is in 2018 een aantal vrachten met GFT afgekeurd door de afvalverwerker. Anderzijds wordt bij het restafval nog altijd GFT, glas, plastic en papier weggegooid. Dit betekent dat B&W verwachten dat de landelijke doelstelling van 75% afvalscheiding in 2020 niet zal worden gehaald.

Komend najaar wordt een nieuw grondstoffenbeleidsplan vastgesteld in de gemeenteraad. Daarin komen plannen voor verbetering van de afvalscheiding.

6 REACTIES

 1. Maak het de bewoners toch wat makkelijker om hun afval gescheiden aan te bieden. Er moeten nu (met de auto !) soms belachelijke afstanden worden overbrugd om van je afval af te komen. En sinds we niet meer naar Meeuwenoord mogen worden we naar containerpark ‘Madurodam’ Gravendam gestuurd om daar in de file aan te sluiten. Haal het papier, glas en nu ook plastic gewoon weer op net zoals een paar jaar geleden en de percentages zullen omhoog vliegen. En het is nog veiliger en beter voor het milieu ook, 1 vrachtwagen ipv tientallen individuele personenauto’s op weg naar de Brink of Pilarenlaan.

 2. Als Noordwijker ben ik het helemaal met de Noordwijkerhouter hierboven eens! Als mijn huishoudelijk afval niet in mijn bak past dan heb ik een probleem. Je zou verwachten dat je dit afval bij de milieustraat kan afvoeren maar daar staat een peleton aan norse gemeente werkers te wachten en die sturen je met je zakje huishoudelijk afval, stukje aardewerk, oud gipsplaatje etc. retour. Met als gevolg dat mensen het afval ergens anders bij proppen of dumpen.

  Je leest deze klacht continu maar geen ambtenaar die met z’n vuist op tafel slaat en deze vervelende situatie een werkbare wending geeft.

  De inwoners zijn niet te beroerd om afval te scheiden en aan het milieu te denken maar het wordt ze door de gemeente bijna onmogelijk gemaakt.

  Excessen van associaal gedrag bij containers houd je altijd. Hoe triest het ook is. Maar de Gemeente mag voor deze problematiek ook zelf het boetekleed aantrekken.

 3. Ik ben het helemaal met de Noordwijkerhouter hierboven eens. Als na een feestje de afvalcontainer vol is dan kun je het overige vuil niet even langs de milieustraat brengen. Daar staat een nors peleton aan gemeentewerkers je op te wachten en sturen je met het zakje, stukje aardewerk, plafondplaatje etc. retour. Met als gevolg dat mensen het overtollige afval tussen ander vuil stoppen of gewoonweg dumpen.

  Excessen van asociaal gedrag zul je altijd houden daar doe je weinig tegen. Maar de gemeente mag voor deze situatie ook zelf het boetekleed aantrekken.

 4. Misschien ook iets doen aan de mogelijkheid van schering van restafval en GFT dat nu bij elkaar moet worden gekieperd.

 5. Men kan ook de vergoeding bij afval loont wat ophogen. Nu nemen de meeste de moeite niet om een zak plastic voor 11 cent weg te brengen.
  En….Waarom mogen er in Noordwijk geen blikjes en drank pakken bij, zoals elders.
  Heeft Noordwijkerhout en de Zilk al een afval loont inzamel punt. Of moeten die nu naar Noordwijk-Binnen met hun plastic afval. Kost je een liter benzine.

  • Ook als je die vergoeding wat zou verhogen dan nog moet je met je auto kilometers maken. Het blijft een inefficiente vorm van goede milieubedoelingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here