Postduivenvereniging De Voorhouter viert 70e verjaardag

Wethouder Van Kempen laat duiven vliegen (foto: Rose Marie Keijzer)

Voorhout – De Postduivenvereniging De Voorhouter bestaat 70 jaar. Vrijdag hielden zij hun drukbezochte jubileumreceptie in het clubgebouw aan de Sportlaan. Wethouder Arno van Kempen mocht 70 duiven loslaten, na de jubileumspeech van voorzitter Peter Tolk. De postduivenvereniging hoefde geen cadeaus te hebben. Zij hadden als cadeautip een gift voor een goed doel. Het cadeaugeld gaat naar De Bolero, een kleinschalige woonvorm van Marente waar mensen met dementie samenleven. Men kan daar dan een leuke activiteit organiseren voor de bewoners.

In zijn speech vertelde voorzitter Tolk over de geschiedenis van de vereniging, die oorspronkelijke De Vliegende Voorhouter heette. In 1923 deed er al iemand uit Voorhout mee aan een postduivententoonstelling, maar van duivensport in groepsverband was toen in het dorp nog geen sprake. Dat gebeurde dus pas in 1949, toen de oprichting van de vereniging plaatsvond in het parochiehuis. De club had direct al 40 leden. Menig Voorhouter had in de oorlog zijn duiven kennelijk niet ingeleverd. En zo kon de sport, met de renpaarden van het luchtruim zoals de duiven ook wel genoemd werden, in Voorhout van de grond komen. Sinds december 2017 behoort de duivensport tot het immaterieel erfgoed.


Vanachter de statafel houdt voorzitter Peter Tolk zijn jubileumspeech (Foto: Rose Marie Keijzer)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in