Noordwijk – De Haagse rechtbank heeft de 31-jarige J. de V. veroordeeld tot een behandeling bij de reguliere geestelijke gezondheidszorg. De man uit Noordwijk stuurde op 22 april dit jaar een bericht naar de AIVD, met de waarschuwing dat hij een gelijksoortige aanslag zou plegen als Tristan van der Vlis, die in 2011 in de Ridderhof zeven mensen doodschoot.

De verdachte Noordwijker schreef in het Twitterbericht aan de AIVD dat van hem wordt gevraagd een soortgelijke schietpartij uit te voeren als van der Vlis. De V. merkte in de tweet op dat Katwijk en Voorhout niet ver van Alphen liggen. Daarop reageerde de politie direct, zij stuurden een arrestatie op de verdachte af.

In de woning van De V. vonden agenten een compleet arsenaal met nepvuurwapens en bijlen. Op YouTube had de man filmpjes gezet van zichzelf in gevechtshouding, met bivakmuts op. Hij liet in die filmpjes zien hoe snel hij zijn wapen kon laden. De rechter zei tijdens de zitting van twee weken geleden nog dat het ‘toch overkomt als iets gevaarlijks’, waarop De V. reageerde dat het slechts trainingsvideo’s zijn.

‘Bovendien zijn de wapens die zijn gevonden allemaal legaal’, verklaarde de 31-jarige man verder. Zijn tekst was daarnaast enkel en alleen bedoeld als ‘een waarschuwing’. De rechtbank meent nu toch dat er sprake was van verboden wapenbezit. Daarnaast zaaide De V. angst met zijn tweets, oordeelde de rechters.

Omdat de Noordwijker lijdt aan een autistische en schizofrene stoornis, is hij volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt hij geen celstraf. De rechtbank vindt wel dat De V. een verplichte behandeling in de reguliere geestelijke gezondheidszorg moet krijgen, via een zogenaamde zorgmachtiging. Dat ligt in lijn met de eis van het Openbaar Ministerie, twee weken geleden.

(Dit is een bericht van mediapartner Omroep West)

 

2 REACTIES

  1. Nee, J. van der V., kreeg opdrachten om aanslagen te plegen in 2012. Maar die had die aanslags opdrachten gelukkig niet uitgevoerd.

    Hij was helaas verkeerd begrepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in