(Beeld: Omroep West)

Noordwijk – Volgens het OM moet een van daders van de gewapende overval op TuineXtra in Noodwijk 4,5 jaar de cel in. De officier van justitie zei woensdag dat de eis mede zo hoog was, omdat de verdachte de naam van de tweede dader weigert te noemen. Volgens zijn advocaat was het een ‘wanhoopsdaad van een zachtaardige jongeman’.

De beelden van de overval op 11 juli waren uitgebreid te zien in het opsporingsprogramma Team West. Twee mannen in het zwart met bivakmutsen komen die vroege ochtend het tuincentrum aan de Van Berckelweg binnen, een van hen heeft een pistool. Een personeelslid wordt met tiewraps vastgebonden en bedreigd. Verdachte Tikri A. loopt met hem naar een kantoortje boven, waar de bedrijfsleider zich bevindt en het geld werd bewaard.

Deze man ziet zijn geknevelde collega voor de deur staan en gaat het gevecht met de overvaller aan. In de tussentijd boeide de mededader een activiteitenbegeleidster en dwong haar ook naar boven te lopen. Zij hoorde een schot en zag haar collega bloedend op de grond liggen. Tijdens de worsteling had Tikri A. de man met zijn pistool op zijn oor geslagen. Het wapen was afgegaan, maar de kogel raakte niemand. De medewerkers weten de ene overvaller te overmeesteren, de ander weet te vluchten.

Verdachte schaamt zich

Die paar minuten zijn een traumatische ervaring geweest voor de betrokkenen, zo blijkt uit hun slachtofferverklaringen. ‘Het is de dag dat ik levenslang heb gekregen. Ik ben prikkelbaar en op van de spanningen’, laat de activiteitenbegeleidster weten. Ze kan nog niet werken. De eigenaar van het bedrijf vindt dat de dader geen berouw toont, zolang hij de naam van de medepleger niet wil noemen.

De 39-jarige verdachte uit Sassenheim raakt geëmotioneerd door dit relaas. Hij zegt er geen woorden voor te hebben. De verdachte heeft vanaf het begin bekend en spijt betoond. Hij schaamt zich erg voor zijn daad. De politie noemde hem een ‘atypische dader’, omdat hij zo zachtaardig overkomt. Maar de officier van justitie zegt vooral ‘een agressieve man’ op de beelden te zien.

Koelbloedig

Zij is ervan overtuigd dat de daders de gewapende overval goed hadden voorbereid. Hun kleding was op elkaar aangepast, het semi-automatische wapen doorgeladen. De roof was alleen niet gelukt door koelbloedig optreden van de bedrijfsleider die met gevaar voor eigen leven ingreep.

‘De angst en het psychisch leed van de slachtoffers is erger doordat hij zwijgt over de tweede dader’, aldus de officier. Zij eist 4,5 jaar celstraf. Verder zou verdachte ruim 11.000 euro smartengeld moeten betalen aan de slachtoffers.

Wanhoopsdaad vanwege schulden

De advocate van Tikri A. vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de persoon van de verdachte. Een zachtaardige jongen die een wanhoopsdaad pleegde, omdat hij schulden had, zo ziet zij het. De raadsvrouw vraagt om een deels voorwaardelijke straf.

De rechtbank doet 23 oktober uitspraak.

Dit bericht is van mediapartner Omroep West.

1 REACTIE

  1. Ongelofelijk dat een advocaat dit durft te zeggen, slachtoffers zullen jaren nodig hebben om dit geweld een plaats te kunnen geven (mocht dit lukken) dader loopt waarschijnlijk over max.2 jaar weer vrij rond!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in