Aanpak toeristische verhuur

Noordwijk – De gemeente gaat het toeristisch bewonen van tweede huizen en vakantieonderkomens keihard aanpakken. Het gaat om zo’n 600 gevallen.

Tijdens de commissievergadering van donderdagavond werden de gemeenteraadsleden bijgepraat. Woningen zijn bedoeld om in te wonen en niet om te verhuren aan toeristen, zo is de gedachtegang. Vakantieverhuur is nog maar voor maximaal dertig dagen per kalenderjaar toegestaan. Bed & Breakfast is nog wel beperkt mogelijk, als dit bij mensen in hun woonhuis gebeurt.

Wie in het verleden toeristenbelasting heeft betaald voor de verhuur van een vakantiehuisje, staat nu in het gemeentelijk systeem en kan er rekening mee houden, dat deze onderkomens gecontroleerd worden. Ook gaat de gemeente via sociale media controleren op woningverhuuraanbiedingen. Er komt mogelijk een overgangsregeling voor mensen, die al minimaal zes jaar hun tweede huis(je) verhuren. Wethouder Sjaak van den Berg gaf aan, dat er ‘met de menselijke maat’ gehandhaafd wordt. Boetes tot 87.000 euro kunnen worden uitgedeeld.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in