Aantal hypotheekaanvragen in de regio daalt

Bollenstreek – De sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen zorgen de laatste maand voor een impasse op de woningmarkt, zo blijkt uit een analyse van De Hypotheker.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in juli met 28 procent in vergelijking met de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is de afname zelfs 32 procent. Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning – ondanks tekenen dat de woningmarkt iets afkoelt – uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt.

Zij zien nog weinig verbetering in hun situatie op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Zo hebben of verwachten nog altijd 7 op de 10 mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, problemen met (te) hoge huizenprijzen. Meer dan de helft ervaart bovendien dat er (veel) te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoekt.

4 REACTIES

  1. Het werd een keer tijd met de torenhoge woeker aankoopprijzen van huizen, e.e.a. geenthousisasmeerd door gulzige makelaars en banken. Je kan er donder op zeggen dat straks heel veel (jonge) mensen financieel in de problemen komen. Dan kijken de makelaars en banken de andere kant op en wassen hun handen in onschuld. Helaas bestaan voor deze misdaden geen straffen. Banken en makelaars kijken reikhalzend uit naar een nieuwe bloeiperiode van de huizenmarkt.

    • Beste Arie, banken kunnen niet klakkeloos financieren, hebben naast eigen regels ook te maken met regels vanuit de overheid, de aankoopprijzen hebben ook te maken met de historisch lage rentepercentages(die op dit moment weer zijn gestegen) waardoor ook de prijzen van de huizen weer wat zakken, verder ligt er ook een verantwoording bij de kopers, en de eigenaren van een huis hebben de hoofdprijs moeten betalen, maar ook ontvangen voor hun eigen woning!

  2. Beste Andere Jan, banken trekken zich in zijn algemeenheid weing aan van overheidsregels, en interpreteren hun eigen regels alnaargelang een situatie. In het verleden veel voorbeelden van gezien. (o.a. ABN-AMRO, RABO).
    Voorts heb ik het niet over huizenbezitters die een andere woning kopen, maar met name over de starters.

    • Starters die in aanmerking komen voor een financiering met Nat Hyp Garantie (NHG) hebben wel degelijk te maken met regels en voorwaarden, waar alle banken zich ook aan moeten houden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in