Afkeuring over motie van afkeuring tegen B&W

De Herenweg in Warmond (Foto Rose Marie Keijzer)

Teylingen – De coalitiepartijen VVD, Trilokaal en D66 in de gemeenteraad van Teylingen hebben donderdag afkeurend gereageerd op een door de oppositiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks, Fractie Piket en Groen en Leefbaar Teylingen ingediende motie van afkeuring vanwege een besluit van het college van burgemeester en wethouders.

Het college heeft de raad onlangs laten weten dat na de komende herinrichting van de Herenweg in Warmond de snelheid van het autoverkeer tussen de Laan van Oostergeest en de Beatrixlaan hetzelfde zal blijven, maar dat er wel een adviessnelheid komt van 30 km per uur. Eerder had de raad echter uitgesproken dat er een zogenaamde zelfhandhavende 30 km-zone moest komen op dat weggedeelte, net als straks op de rest van de Herenweg. Het college had in plaats daarvan een advies van de politie overgenomen om op het bewuste weggedeelte geen 30 km-zone te maken, omdat de weg daar niet geschikt voor is. Naast de weg ligt namelijk ook een vrijliggend fietspad. De huidige snelheid van 50 km per uur voor het autoverkeer wordt daarom gehandhaafd, maar wel met een bord waarop een adviessnelheid van 30 km per uur zal worden aangeven.

De vijf oppositiepartijen kwamen donderdag tijdens de raadsvergadering met een motie waarin de opstelling van B&W werd afgekeurd. Volgens hen had de raad duidelijk uitgesproken dat daar een 30 km-zone moest komen, en daarom keurden zij het besluit van B&W af. Dit leidde tot een fel debat met de coalitiepartijen VVD, Trikokaal en D66, die van mening waren dat het college een goede oplossing voor de verkeersveiligheid ter plaatse had gekozen. Met name VVD-fractievoorzitter Monique de la Rie nam het voor het college op en trok fel van leer tegen de indieners van de motie. Volgens haar hadden de indieners met een inhoudelijke motie moeten komen waarin het college werd opgedragen om alsnog een 30 km-zone in te stellen, en niet met een motie van afkeuring. “Deze motie draagt niet bij aan de verkeersveiligheid. En wat denken de indieners met deze motie te bereiken?” vroeg De la Rie zich af, daarbij gesteund door haar coalitiegenoten Frans van Swieten (Trilokaal) en Bart van der Ploeg (D66). De motie werd overigens verworpen met 10 stemmen voor en 14 stemmen tegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in