Jaap van Duin

Voorhout – De wegwerkzaamheden aan de N444 zijn een grote verademing voor de bewoners en winkeliers in de Herenstraat in Voorhout. Al tientallen jaren hebben zij last van veel verkeer, geluidsoverlast en opstoppingen in de straat. Maar door een nieuwe rotonde aan de N444 lijken die problemen binnenkort verleden tijd. ‘Toen mijn kinderen nog klein waren, durfde ik niet met hen door deze straat te fietsen.’

Van maandag 14 tot zaterdag 26 maart is een groot deel van de N444 in beide richtingen afgesloten vanwege de werkzaamheden. De weg wordt door middel van een nieuwe rotonde namelijk aangesloten op de Noordelijke Randweg Voorhout. Ook wordt de weg verlengd en de oude rijbaan verwijderd.

Volgens de bewoners en winkeliers in de Herenstraat waren deze verkeersaanpassingen hard nodig. ‘De Herenstraat is superdruk. Ik durf er met de fiets nauwelijks doorheen. En toen mijn kinderen nog klein waren, reed ik er helemaal niet doorheen’, zegt een vrouw die haar hond aan het uitlaten is in de winkelstraat. ‘En ’s ochtends vroeg rijden hier ook altijd veel jongelui naar school. Ze kijken niet op of om en rijden in grote groepen. Dat deed ik vroeger ook hoor’, geeft een andere winkelende vrouw in de straat toe. ‘En dan is het eigenlijk te druk om daar met de auto tussen te rijden.’

Een spoorovergang, vrachtwagens en bussen

Daarnaast zorgt het vele verkeer ook voor veel files in de straat. ‘Soms is de spoorovergang dicht en staan er vrachtwagens te laden en te lossen. Dat hoopt de hele straat enorm op’, vertelt de kapper in de winkelstraat. ‘En dan moet er vaak ook nog een bus tussendoor’, voegt een andere man uit Voorhout toe.

Door de aansluiting op de Noordelijke Randweg Voorhout zal er waarschijnlijk minder verkeer door de Herenstraat gaan rijden. ‘We zitten al 30 jaar in de Herenstraat met onze winkel. En al 30 jaar speelt het dat de Herenstraat te druk is. Dus we zijn heel blij dat het wat minder druk gaat worden, maar dat de straat niet helemaal afgesloten wordt zodat klanten de winkel nog wel goed kunnen bereiken’, legt de eigenaar van de kaaswinkel uit.

‘Even doorbijten en afzien’

Hoewel de werkzaamheden aan de N444 dus voor minder verkeer in de winkelstraat moet gaan zorgen, moeten de bewoners daar deze weken wel wat voor over hebben. ‘De afsluiting is nu even lastig. Vanmorgen vroeg moest ik ook in Noordwijk zijn en het kostte wel echt veel tijd om daar te komen, omdat je helemaal moet omrijden’, vertelt de winkelende vrouw. ‘Het is dus even twaalf dagen doorbijten en afzien. Maar dat hebben wij er zeker voor over’, voegt zij stellig toe.

Ook zorgt de afsluiting van de provinciale weg voor nog meer drukte in de Herenstraat. ‘Het is nu wel nog drukker doordat de N444 dicht is’, zegt de kaasboer. ‘Ik had het alleen nog iets drukker verwacht. Maar het valt mij alles mee.’

Vriendelijker en minder gevaarlijk voor fietsers

Ondanks dat de werkzaamheden voor extra reistijd zorgen en nog meer drukte opleveren, zijn de verwachtingen van de bewoners en winkeliers hooggespannen. ‘Ik verwacht dat er minder doorgaand verkeer door de straat zal gaan rijden en dat je veel makkelijker bij de winkels kan komen met de auto’, zegt de winkelende vrouw verheugd. ‘Een andere voordeel is dat het in de Herenstraat wat gezelliger wordt, omdat er veel minder verkeer door de straat hoeft te rijden’, voegt de vrouw die haar hond uitlaat toe.

‘We gaan echt een heel nieuw tijdperk in. En ik hoop ook dat het wat vriendelijker en minder gevaarlijk wordt voor fietsers en voetgangers’, vult de eigenaar van de kaaswinkel aan. Ook zien de bewoners nog een heel ander voordeel van de wegwerkzaamheden. ‘Met de nieuwe rondweg zijn fietsers ook sneller in Noordwijk. Ik heb het natuurlijk nog niet geprobeerd, maar ik gok dat het echt wel vijftien minuten scheelt. Dus als wij in de zomer naar het strand gaan, dan zitten wij een kwartiertje eerder aan het biertje’, lacht een van de bewoners.

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in