De Zilk – De laatste bakker in De Zilk doet morgen het licht uit. De derde generatie, de bakkers Marcel (62) en Peter (71), houdt het voor gezien. Pompe, zoals de bakkerij heet, werd 120 jaar geleden door hun grootvader gestart. Mensen in De Zilk hoeven het echter niet helemaal zonder bakker te doen, want bakker Van Eeden uit Noordwijkerhout zal de tent overnemen.

‘23.00 uur ’s avonds’, zegt Marcel als op de vraag hoe laat hij is begonnen met bakken. ‘Ik in de ochtend om 3.00 uur’, zegt Peter. ‘We wisselen dat af.’ Maar vanaf volgende week kan het grote uitslapen beginnen. Kunnen ze dat? ‘Dat gaan we meemaken’, zegt Peter nuchter. Marcel heeft anders wel een oplossing: ‘Dan neem ik wel een borreltje, een slaapmutsje.’

Het leven krijgt voor de geboren bakkers een heel andere wending. Zeker op zaterdag. ‘We namen wel eens een biertje als we rond een uur of vier in de ochtend klaar waren’, vertelt Marcel. ‘Er kwamen altijd wel een paar kroegtijgers op weg naar huis bij de bakkerij langs voor een vers croissantje. Dan konden ze nog een biertje meepikken ook.’ En elke laatste zaterdag bakt Peter ’s middags pizza’s om af te halen bij de bakkerij. Dat blijft’, zegt hij stellig, ‘dat is veel te leuk.’

‘Vier croissants voor een euro? Zelfs bij tankstation’

‘Het had wel wat voeten in de aarde’, zegt Coby Pompe-Riem (62), Marcels echtgenote die de winkel bestiert. Het is niet zomaar iets om de zaak die je opa startte, te beëindigen. ‘Maar als je het aan een volgende generatie wilt overgeven moet er zoveel geld in worden gestoken, dat kan niet.’ Toen bakker Van Eeden zich eenmaal zelf meldde om de boel over te nemen, was de zaak snel beklonken.

Het dorp in de gemeente Noordwijk levert nou ook weer niet zoveel klanten voor een warme bakker. Ook al waarderen de krap 2300 inwoners hem zeer; vooral de appelrondo’s worden ver buiten De Zilk geroemd. Maar door de oorlog in Oekraïne worden bloem, bakolie en aardgas – voor een bakker van levensbelang – onbetaalbaar. ‘Vier croissants voor een euro? Dat kunnen wij er niet voor maken’, zegt Peter. ‘Vroeger kocht je brood bij de bakker, tegenwoordig koop je overal goed brood’, zegt Marcel. ‘Zelfs bij het tankstation’, vult Peter aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in