Na de gemeente Heerenveen gaat ook Maastricht een eigen verslaggever inhuren om de politieke vergaderingen te volgen. De reden: tijdens deze vergaderingen is er bijna nooit meer een verslaggever aanwezig. Een triest gevolg van een ontwikkeling die al jaren gaande is. Er wordt ook al jaren landelijk over gesproken, maar oplossingen zijn er nog steeds niet. Eigenlijk kan in veel gemeenten een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad hun gang gaan, zonder dat er verslag van gedaan wordt of dat een perswaakhond ergens zijn tanden in zet. U weet wel: missstanden bloot legt en zo.

Hoe is het dan in de Bollenstreek? In Hillegom zit er – vermoed ik – nog 1 verslaggever. In Lisse 1, in Teylingen 3, in Noordwijkerhout 1 en in Noordwijk 3. Dan hebben we het alleen over verslaggeving. Journalisten doen verslag van openbare vergaderingen. Ze maken een samenvatting van wat er gebeurd is. Onderzoeksjournalistiek bestaat in de Bollenstreek nauwelijks. Verrassende verhalen na gedegen onderzoek zodat de wethouder lastige vragen krijgt? Berichten over wat er echt gebeurt in de samenleving op plekken waar de politiek faalt? Bij omroep Bo is politieke verslaggeving altijd al vrijwilligerswerk geweest. Weliswaar schakel ik mezelf vaak in, maar dat gebeurt ’s avonds of op mijn vrije dag. Overuren uitbetalen of compenseren in vrije tijd gaat helaas niet dus het is vrijwilligerswerk. Het gaat in de Bollenstreek ongeveer om 13 vergaderingen per maand waar we bij moeten zijn. Het is bijna onmogelijk om daar vrijwilligers voor te krijgen. Geld is er niet om verslaggevers in te huren en nogmaals: dan gaat het alleen om verslag, onderzoeksjournalistiek is een term uit de geschiedenis. Bovendien wordt mijn omroep grotendeels gefinancierd door de gemeenten. Ik kan wel zeggen dat ik onafhankelijk werk, maar als u dat niet gelooft, is dat niet helemaal raar. Is het erg? Als je kijkt naar de belangstelling niet. Er zijn vrij weinig liefhebbers voor deze vergaderingen. Een auto tegen een lantaarnpaal trekt meer belangstellenden.

Dus is het nou erg? Nee hoor, in de Bollenstreek hebben we 5 uitstekende burgemeesters, 18 prima functionerende wethouders en 5 geweldige gemeenteraden en gelukkig is er genoeg belastinggeld om hun eigen pr goed te verzorgen. Dat is wel mazzel. Alles is goed geregeld: mensen die hulp nodig hebben, zijn goed in beeld, er is altijd sprake van gelijke behandeling, er wordt nooit met publiek geld gemorst. Eigenlijk is een keer in de vier jaar verkiezingen houden niet nodig. Dat kunnen we wellicht gewoon schrappen. Dat kunnen die politici, net als al die andere beslissingen, best onderling regelen. Gelooft u het?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in