Ik zal het maar direct toegeven: ik ben officieel een bejaarde. Ouderenbonden, maar ook bijvoorbeeld omroep Max houden als leeftijdsgrens 50 jaar aan. Daar ben ik over heen dus ik kan gaan klaverjassen bij de KBO, of bowlen, of op wandelvoetbal. Ik zit inmiddels wel in de leeftijdsgroep dat ik moet oppassen dat ik niet ingeruild wordt voor een jongere (lees: goedkopere) redacteur.

Ik ben niet zo van de leeftijdsgrenzen. Toch is het voor mijn werk wel van belang dat ik denk in doelgroepen. Maar dan heb je zo’n programma Als heel Holland Bakt. Het wordt gemaakt door omroep Max en is dus voor een oudere leeftijdsgroep. Nou, dat is mislukt, want alle leeftijden keken naar dat programma en het scoorde als een tierelier. Waarom? In alle bescheidenheid denk ik dat de oudhollandse gezelligheid iedereen aanspreekt. Bovendien: wie houdt er nou niet van taart? Zo maar een voorbeeld dat het denken in doelgroepen belangrijk is, maar niet zaligmakend. Ik ken 70-jarigen, als ik daar een ritje mee maak op de racefiets dan word ik vrij snel gelost en ik zie hem (of haar) nooit meer terug. Over sporten gesproken. Liefhebbers van sport op radio en tv zijn volgens mij ook niet zo snel in een hokje te stoppen. Alle leeftijden houden van sport. Vroeger speelde het Nederlands Elftal nog weleens een EK of WK (ja, zo oud ben ik al dat ik dat nog weet) en dan zat echt iedereen voor de buis. Bij muziek is er wel een verschil. Er is zelfs een rekensommetje. De favoriete muziek van een 60-jarige is van rond de 40 jaar geleden. Voor een 50-jarige is dat rond de 30 jaar geleden, etc. etc. Maar ja, wat doe je dan met The Beatles, die zijn weer voor alle leeftijden. Mieke Telkamp is een iets ander verhaal.

Best lastig die doelgroepen. En wat riep onze koning een tijdje geleden: 50 is het nieuwe 30? Want waren je opa en oma op hun 65e al klaar en oud genoeg voor het bejaardentehuis, tegenwoordig reizen ze op die leeftijd de wereld rond. Dus wat moet ik nou met doelgroepen? Nou is het anno 2017 zo dat we als omroep meer doen dan alleen radio maken. We maken ook een tv-krant, tv-programma’s, een nieuwswebsite, twitter, Facebook en Instagram. Dat betekent voor elk wat wils, we moeten alleen zorgen dat alles voor iedereen makkelijk te vinden is. Onze klant/luisteraar/kijker/bezoeker is mans genoeg om zelf er uit te pikken wat interessant is. Jong en oud stappen bij ons binnen en worden bediend. En we hebben genoeg cijfers om te controleren of we interessant zijn voor alle doelgroepen of niet. Mooi, probleem opgelost, ga ik nog effe snel een potje klaverjassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in