
Noordwijkerhout – De blauwalgen in het Oosterduinse Meer groeien meer door fosfaten en stikstof. Dat spul is via het grondwater in het meer gekomen door de landbouw in de omringende polders.
Dat is te lezen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraadsleden. Enkele jaren geleden is geprobeerd om de blauwalg te bestrijden met waterstofperoxide. Dat is niet gelukt; het succes van alternatieven als het verwijderen van ‘drijflagen’ blauwalg of diverse chemische middelen lijkt ook niet gegarandeerd.
Nu wordt gekeken naar het afdichten van de bodem van het Oosterduinse meer en het plaatsen van een luchtmenginstallatie. Maar al deze maatregelen bestrijden alleen het gevolg van de oorzaak; dat stikstof en fosfaten door de landbouw in het grondwater komen.
Het water in het Oosterduinse meer kan geen kant op aangezien er slechts 1 minimale opening richting buitenwater aanwezig is. Wellicht zou het verstandig zijn dit eerst eens aan te passen voordat er wederom een geldverslindend onderzoek door diverse instanties gedaan wordt.
Daarnaast zou in samenhang hiermee het wellicht goed zijn om enkele fontijnen/beluchters te plaatsen voor meer circulatie en zuurstof.