Teylingen – De groep vrijwilligers van Teylingen Schoon, die regelmatig zwerfafval inzamelt in Voorhout, Sassenheim en Warmond, heeft de nodige kritiek op de gemeente Teylingen. Dat bleek maandag tijdens een presentatie voor de gemeenteraadsleden.

Volgens de Warmondse ‘zwerfafvalpakker’ Aad Overgaag is er in 2018 een plan aan de toenmalige verantwoordelijke wethouder aangeboden waarin werd gepleit voor een structurele aanpak van het opruimen van zwerfafval. Tot nu toe heeft Teylingen Schoon daar echter geen enkele reactie op ontvangen.

De huidige wethouder Heleen Hooij (Trilokaal) moest bekennen dat zij het rapport niet kent, maar zegde toe dat zij het alsnog zou lezen. Ook nodigde de gemeente de vrijwilligers van Teylingen Schoon tot nu toe niet uit om samen een deel van het duurzaamheidsbeleid uit te voeren. Bij de ‘zwerfafvalpakkers’ bestaat de indruk dat de bestuurlijke belangstelling voor zwerfafval, sinds de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom in 2017 ambtelijk zijn gaan samenwerken in HLTsamen, minimaal is.

Ook het voornemen in het coalitieprogramma Vitaal Teylingen om vrijwilligers die zwerfafval opruimen te ondersteunen en te belonen heeft nog niet tot enig effect geleid. Wel hebben de vrijwilligers goede contacten met de mensen van de buitendienst, zo liet de Voorhoutse ‘zwerfafvalpakker’ Eric Loe weten. Hij spreekt ook regelmatig ondernemers aan over zwerfafval rond hun winkels. Daarbij bleek dat ondernemers vaak niet weten dat zij verantwoordelijk zijn voor het opruimen van het zwerfafval. Volgens hem zou harder optreden van de gemeente kunnen helpen om dit probleem aan te pakken.

Twee hotspots in Voorhout zijn berucht voor de vrijwilligers: bij de KTS, waar veel blikjes en plastic gevonden worden, en bij supermarkt Aldi aan het Oosthoutplein. “Als we de KTS en de ondernemers daarop aanspreken gaat het weer even goed, maar daarna verslapt de aandacht weer, zo is onze ervaring”, aldus Loe.

Teylingen Schoon pleit ervoor om door middel van voorlichting en betere communicatie de bewustwording over zwerfafval bij scholen, bedrijven, ondernemers en inwoners te verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in