Wildopvang Zuid-Holland

Noordwijk – Wandelaars keken vorige week raar op toen zij over het strand in Noordwijk aan het struinen waren en opeens een bever uit de zee zagen strompelen. Het dier had een bebloede staart en was verzwakt door het zoute zeewater. Medewerkers van de EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) hebben het gewonde dier overgebracht naar de Wildopvang Zuid-Holland in Delft. Daar sterkt de bever, die inmiddels luistert naar de naam Ronnie, goed aan.

Toen mannen van de EHBZ, die meestal uitrukken voor gestrande zeehonden, Ronnie binnenbrachten bij de wildopvang in Delft was het dier bleek, gewond aan zijn staart en had hij zout water binnengekregen, wat niet goed is voor een bever. Dat vertelt Willeke van den Heuvel, voorzitter van de wildopvang, tegen Omroep Delft. ‘De dierenarts is daarna direct gekomen om het beest zo na te kijken’, zegt de voorzitter. Daarbij benadrukt zij dat Ronnie ‘zo goed als mogelijk’ is nagekeken, omdat hij kan schrikken en dan zomaar een vinger kan afbijten met zijn sterke knaagtanden.

Maar hoe komt een bever, die normaal in zoetwatergebieden leeft, in de Noordzee terecht? ‘We vermoeden dat Ronnie een jonge tiener is die ‘uit huis’ is gezet door zijn ouders en op zoek was naar een eigen plekje’, legt Van den Heuvel uit. ‘Waarschijnlijk heeft hij vanuit de binnenwateren van de Oude Rijn een verkeerde afslag genomen en is hij zo de Noordzee in gezwommen. Daar wist hij waarschijnlijk even niet meer wat hij moest doen.’

‘Genoeg winterpenen en appels’

Niet alleen voor de wandelaars en de EHBZ was de vondst van de bever een unicum, ook in de Delftse wildopvang werd opgekeken toen Ronnie werd binnengebracht. ‘In de 42 jaar dat de opvang bestaat is het pas de derde keer dat er een bever binnenkomt’, vertelt Van den Heuvel.

Inmiddels gaat het een stuk beter met Ronnie. ‘Het is lastig om zijn staart na te kijken, want hij zit er bovenop. Maar blijkbaar is de wond genoeg geheeld zodat hij erop kan zitten en zit hij graag zo.’ Daarnaast eet de bever ook weer goed. ‘Wij zorgen ervoor dat er genoeg wilgentakken, winterpenen, witlof en appels zijn waar hij zijn tanden in kan zetten en die eet hij smakelijk op’, laat Van den Heuvel weten.

Binnenkort vrijlaten

De wildopvang in Delft zal Ronnie komend weekend weer vrijlaten. ‘Dat doen we samen met de Zoogdiervereniging die precies weet waar in Nederland een goede plek voor hem is’, zegt Van den Heuvel. ‘Dus ergens met veel beekjes, rivieren en vooral zoetwater.’

Dit is een bijdrage van mediapartner Omroep West

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in