De wijk Boerenburg heeft een actieve wijkvereniging (Archieffoto Thijs Oorschot)

Noordwijk – Wijkvereniging Boerenburg-Noordwijk is niet blij met de hangplek die de gemeente aanwijst in hun wijk. De gemeente wil containers voor jongeren neerzetten aan het Gruenepad, om zo overlast in de wijk te voorkomen. De bewoners vrezen juist voor meer overlast. ‘Die plek is veel te dichtbij huizen’, zegt bewoner en bestuurslid Rienjan van Damme van de wijkvereniging.

Vlak voor de zomer kondigde de burgemeester een noodverordening af in Boerenburg na overlast in de wijk. Er waren auto’s in brand gestoken op het Rederijkersplein, er werd gehandeld in drugs en buurtbewoners voelden zich geïntimideerd. Om de problemen een halt toe te roepen, richtte de gemeente de ‘Taskforce Boerenburg’ op, er kwam onder andere een extra straatwerker. Vorige week kregen bewoners een brief in de bus dat de gemeente jongeren ‘een kans wil geven om een ontmoetingsplek te creëren aan het Gruenepad’.

Maandagavond was er een bewonersbijeenkomst over dit plan. Er waren zo’n vijftig bewoners, zegt Van Damme. Voor de wijkvereniging kwam de hangplek aan het Gruenepad uit de lucht vallen. ‘We kregen opeens een brief, ze hebben niet met ons gesproken. We zijn verbolgen dat het achter onze rug is omgegaan.’ En ook voor bewoners was het schrikken, zegt Van Damme. ‘Die waren teleurgesteld. De buurtbewoners die er waren, waren het er niet mee eens, maar de beslissing lijkt al te zijn genomen.’

De wijkvereniging heeft geopperd om de wijkvereniging ook onderdak te geven in de nieuwe hangplek. ‘Maar dat zagen ze niet zitten.’ De vereniging is vorig jaar opgericht en heeft geen wijkgebouw. ‘Terwijl we juist een wijk zijn die een wijkgebouw nodig heeft. Je zou het goed kunnen combineren met de jongeren. Als wij ook van de containers gebruikmaken, heb je meer sociale controle en dan heb je een plek voor iedereen’, zegt Van Damme. Hij vermoedt dat bewoners dan ook meer vertrouwen krijgen in de plek.

Het CDA wil dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie indienen waarin de partij voorstelt om het gebruik van de containers te combineren. Fractievoorzitter Theo Alkemade: ‘We willen kijken of de wijkvereniging ook gebruik kan maken van die plek. Gebruik de containers dubbel.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in