Hillegom – De komst van ‘kleinschalige’ biomassacentrales wordt verwelkomd door een meerderheid van de gemeenteraad.

GroenLinks, Bloeiend Hillegom en D66 wilden juist, dat de mogelijkheid van welke vorm van biomassacentrale ook verboden wordt op Hillegoms grondgebied. ,,Biomassa wordt nog vaak gezien als duurzame energiebron, maar dit is ten onrechte. De winning van biomassa leidt in veel gevallen tot grootschalige ontbossing. Bij het gebruik van biomassa wordt veel fijnstof en ultrafijnstof uitgestoten en wordt veel meer CO2 uitgestoten dan bij gebruik van steenkool’’, gaven deze partijen aan.

Maar wethouder Hoekstra wil biomassa ‘niet helemaal uitsluiten’. De mogelijkheid voor kleinschalige biomassa, voor het verwerken van ‘regionaal agrarisch afval’ wil ze behouden. Hoekstra werd gesteund door een raadsmeerderheid.

5 REACTIES

  1. Juist de kleinere Biomassacentrales hoeven aan minder strenge emissie-eisen te voldoen en zijn daarom zeer lokale vervuilers. De mooie omgeving van de bollenstreek zal ernstig vervuilen vooral als er heel veel bedrijven daaraan mee gaan doen.

  2. Weer een wethouder die onkundig is (triest) van de enorme gezondheid risico‘s van biomassa verbranding. Het aantal longpatiënten zullen in die regio snel toenemen. Tja kortzichtigheid en of onkunde is niet strafbaar. Het gaat tijd worden dat de eisen om wethouder te mogen worden bijgesteld moeten worden. Triest besluit in Hillegom

  3. Regionaal agrarisch afval dient hoogwaardig te worden ingezet. Bijvoorbeeld composteren en vervolgens gebruiken als bodemverbeteraar. Dan wordt koolstof weer opgeslagen in plaats van uitgestoten in de lucht. Goed voor het klimaat, bodemvruchtbaarheid en een circulaire economie.

  4. Een zeer slecht besluit. Verbranding van biomassa geeft juist meer CO2-uitstoot. Inderdaad slecht voor astmapatiënten, zoals mijn echtgenote… .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in