Noordwijkerhout – In het Oosterduinse meer is blauwalg aangetroffen. Het gaat om de noordwestoever, het water bij het strand van de camping.
Blauwalg kan huidirritatie en maag-/darmklachten opleveren. Die kunnen gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. Daarom wordt jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, afgeraden in het Oosterduinse meer te zwemmen.
Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt uitgelegd waarom er een waarschuwing is gegeven. Op zwemwater.nl staat informatie over welke natuurwaterplekken veilig zijn en welke besmet.
Zolang de “Hoofdsloot” tussen VVSB en de Ruigenhoek niet ontdaan wordt van de woekerende beplanting (vooral waterlelies) zal dit probleem nooit opgelost worden. “Vroeger” werd dit bijgehouden en was er veel meer aan- en afvoer van vers water en was er nimmer een probleem met blauwalg. Het water in het meer staat nu praktisch stil met blauwalg als gevolg.
De gemeente zou eens moeten kijken of het niet verstandiger is om een opening van de “Hoofdsloot” aan de zuidkant te creëren, de opening aan de noordoostkant vrij te maken (wrak verwijderen) en beplanting in de Hoofdsloot grotendeels te verwijderen. Wellicht is dit een “iets” goedkopere oplossing dan “een meerjarig onderzoek van de Universiteit van Amsterdam”…..
Maar het is natuurlijk gemakkelijker (en minder arbeidsintensief) om als gemeente en Rijnland een externe partij te betalen om te zoeken naar een oplossing.
Twee weken geleden (24 juni), stond er op deze site dat de oorzaak gezocht moet worden in hoge concentraties stikstof en fosfor. Vermoedelijk afkomstig uit de agriculturele sector. Onderzoek van Rijnland. Niet gezien? Niet willen zien?
Dat is al jaren zo , is daar nou echt geen oplossing voor?
Volgens mij heb ik de “mogelijke” oplossing net aangedragen….
Benieuwd of er überhaupt iets mee gedaan wordt (denk het niet).
Hers heeft gelijk!
En waar komt die “woekerende beplanting” vandaan? Heel veel meststoffen in het water, nitaten en fosfaten. En waar komen die vandaan? Overbemesting door de land- en tuinbouw. Het is helemaal niet zo ingewikkeld. Maar je moet het wel willen zien.
Beste Gerrit, als je niet weet waar je het over hebt kun je beter niet reageren.
Sinds 1990 is er een constante daling geweest van het gebruik van meststoffen in de land- en tuinbouw, tevens is lozen significant minder geworden dus….. wellicht toch andere oorzaken aan de orde?!
Sinds 1990 reeds is er een daling te zien in het gebruik van meststoffen in de land- en tuinbouw, ook het lozen is significant verminderd. Me dunkt dat aan dit probleem toch andere oorzaken ten gronde liggen.
Naar de adviezen van mensen met kennis wordt niet geluisterd
Zoals gebruikelijk heeft de boodschapper het weer gedaan. Maar dit is het bericht:
Oorzaak blauwalg Oosterduinse meer steeds duidelijker
24 juni 2021
Noordwijkerhout – De hoge concentraties van stikstof en fosfor in het Oosterduinse meer komt van aangrenzende watergangen.
Dit spul zorgt voor een groei van de giftige blauwalgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Eerder werd al het vermoeden uitgesproken, dat de agriculturele sector met middelen voor grond-, bol- en plantbewerking, de veroorzaker is van de hoeveelheden stikstof en fosfor.
Nu duidelijk is, dat er in de aangrenzende watergangen inderdaad hogere concentraties fosfor en stikstof zijn, wordt de komende drie jaar onderzocht wat precies de oorzaken hier van zijn. Tot die tijd worden er geen antiblauwalgmaatregelen genomen.
Misschien wil de redactie ons laten weten waar het vandaan komt?