Boeren en tuinders in Duin- en Bollenstreek gaan waterkwaliteit verder verbeteren

Gert Jan Hogervorst vertelt over waterbassin (foto: Greenity, René Faas)

Bollenstreek – Water is van cruciaal belang voor de agrarische bedrijfsvoering. Te veel water is niet goed, maar te weinig ook niet. Het water moet bovendien van goede kwaliteit zijn.

Diverse agrarische bedrijven hebben in dit kader meegedaan aan project Schoon erf, schone sloot. Dit project wordt betaald door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. In het project werken kwekers aan het terugdringen van erfafspoeling. Daarbij zorg je ervoor dat er geen vervuild water in het oppervlakte water terecht komt. Al het gebruikte water wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt tijdens het watergeven in de kas. Vanuit KAVB Bloembollenstreek en LTO Duin- & Bollenstreek zijn nu werkgroepen per sector samengesteld om de waterdoelen te behalen.

Vanuit Hoogheemraadschap Rijnland wordt momenteel het Landbouwportaal ingericht om met een coach op bedrijfsniveau te kijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de waterkwaliteit te verbeteren en waarvoor subsidie aangevraagd kan worden. Het portaal moet vanaf 2022 operationeel zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in