Bollenstreek/Lisse – Een nieuw onderzoek van Bollenrevolutie 4.0, het vierjarig onderzoeksprogramma van het ministerie van LNV.

In het rooiseizoen is er bij de firma VOF Dogterom Flowerbulbs onderzoek gedaan om met camera’s de bolkwaliteit tijdens de verwerking te beoordelen. Hiervoor werden uit een geoogste partij met de hand bollen met een bepaald kenmerk geselecteerd. De controle bevatte bollen zonder afwijkingen in klein, middel en groot formaat. Met behulp van deep learning is op de computer een netwerk getraind om de goede en afwijkende bollen automatisch te detecteren. Om dit netwerk te trainen is een grote dataset met foto’s nodig, dan wordt het netwerk beter in het detecteren van de verschillende afwijkingen.

Ook is er gekeken of het mogelijk is om met deze camera’s het bolvolume te bepalen. Het idee is dat bollen met een gelijk volume in de broeierij ook leiden tot een gelijkmatigere bloei. Op basis van de 3D-beelden is het volume van de bollen berekend en vergeleken met handmatige metingen van het volume van de bollen. De relatie tussen de handmatige volume bepaling en de berekening op basis van de 3D beelden was heel goed. Eind van dit jaar is bekend hoe goed de dataset zijn werk doet. Bij succes wordt deze techniek aan tel- en sorteermachines gekoppeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in