Archieffoto, niet het stuk grond aan de Duinweg.

Bollenstreek – De colleges van B & W in de Duin- en Bollenstreek zijn het compleet oneens met de conclusie van de Vrije Ondernemers Noordwijk dat de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) juist zorgt voor minder bollengrond. De kritiek van de ondernemers richt zich op de GOM, maar de gemeentes benadrukken dat zij de beleidsregels opstellen en dat de GOM uitvoerder daarvan is. De gemeentes bepalen ook de plek waar Greenportwoningen komen.

De colleges van B & W waarderen dat ondernemers meedenken over hoe bollengrond het beste beschermd kan worden, alleen baseren de vrije ondernemers hun mening op ‘meerdere foutieve aannames, berekeningen, feitelijke onjuistheden en daarom onjuiste conclusies’, aldus de vijf gemeentes. Het door de Vrije Ondernemers aangevoerde ‘lukraak’ bouwen door GOM van Greenportwoningen is volgens de Bollenstreek-gemeenten feitelijk onjuist. De GOM bouwt geen woningen, maar verkoopt alleen bouwtitels voor Greenportwoningen, waarmee de gemeenteraden hebben ingestemd op basis van een uitgebreide ruimtelijke onderbouwing, een volgens de gemeentes zeer zorgvuldig proces. De inkomsten uit deze bouwtitels alsmede de betaalde bollengrondcompensatie is eigenlijk voor de gemeentes, maar die dragen het over aan de GOM. Met dat geld kan de GOM aan het werk.

De Vrije Ondernemers stellen voor de markt zijn werking weer te laten doen, volgens de gemeentes gaat de streek dan terug naar af en neemt het risico van verrommeling weer toe. De Vrije Ondernemers zeggen dat door de bouw van Greenportwoningen bollengrond voor altijd verloren gaat, maar dat klopt volgens de gemeentes niet. Een aanzienlijk deel is gebouwd op grond zonder de bestemming ‘bollengrond’, maar bijvoorbeeld glastuinbouw. Als er wel 1e klas bollengrond door greenportwoningen verloren gaat, moet dat volledig gecompenseerd worden. De reactie van de colleges eindigt met: ‘Het door u geschetste doemscenario is derhalve ongegrond en gebaseerd op onjuiste veronderstellingen.’ De reactie van de gemeentes is ook naar de Tweede Kamer gestuurd omdat er ook daar vragen over gesteld werden.

Klik hier voor alle stukken.

5 REACTIES

  1. Er is zoveel bollen grond bebouwd aan villa’s kijk maar alleen al als je naar Nw Houd rijd en nu willen ze het compenseren via paarden weitjes en groente tuintjes .De gemeenten zullen nooit zegen dat ze er tegen zijn het gom doet het vuile werk voor die gemeente en het brengt een hoop geld op voor die gemeente er worden in de bollen streek meer villa’s gebouwd dan sociale woningen en dan maar op scheppen over vrije uit zicht over de bollen velden het gaat alleen maar om geld .En de kleine man trekt aan het korset end .Het is te hopen dat de mensen in de bollen streek met de verkiezingen deze partijen die er nu zitten niet meer te stemmen .Maar ik weet niet welke we wel moeten stemmen .Ik hoop dat de tweede kamer een andere ziens wijze hier over heeft maar de minister die hier over gaat heeft het ook niet zo met de gewone man .Dat is een zekere mevr O VVD .

  2. Hoe meer ik lees over het GOM en de functie van de Gemeentes hierin, des te meer bedenkingen hieruit voortvloeien. Het compenseren van grond door de bouw van Greenportvilla’s wordt in mijn beleving in veel gevallen gecompenseerd doordat er stukken grond zijn aangewezen als zijnde bollengrond terwijl deze grond totaal niet meer geschikt is als bollengrond en in veel gevallen al tientallen jaren niet meer gebruikt wordt als bollengrond of nooit bollengrond is geweest. Men spreekt over integrale herstructurering met landschapsherstel welke hoofdzakelijk beschikbaar komt door de bouw van Greenport woningen en waarbij afdracht aan het GOM noodzakelijk is. Wat ik zie gebeuren is dat er steeds meer riante villa’s herrijzen op grond waar ook sociale woningbouw had kunnen plaatsvinden en hoe dat dan georganiseerd is doet niet ter zake dat is wat de Noordwijkers/ Bollenstreekers zien gebeuren. Wij zien het verdriet en leed bij eigenaren van stukjes grond, welke veelal om een woning of bedrijf gevestigd zijn, en waar men een hobby uitoefent die veelal ter verfraaiing van het landschap dient en zeker een functie heeft en nu deze hobby moeten opgeven en afscheid moeten nemen van dieren welke hun lief zijn. De grond die zal uiteindelijk verpauperen zoals men nu al ziet gebeuren. En wat voegt het toe? Wat wordt er uiteindelijk mee bereikt??? Ellende en verdriet…..en bollengrond gaan deze stukjes “apengrond” nooit worden.
    Men stelt het op prijs dat er vanuit de samenleving breed wordt meegedacht over de uitvoering en doelstelling van het ruimtelijk beleid voor het Greenportgebied, maar in hoeverre wordt dat gehonoreerd? Men gaat door met de zinloze handhaving van de “verrommeling” welke echt geen “verrommeling” is en ook bijdraagt aan de natuur en verfraaiing van het landschap in en om Noordwijk.
    Hoe is het mogelijk dat er eindeloos gesteggel is over het bebouwen van de Bronsgeest en de daarbij ingeplande oh zo nodige sociale woningbouw en in andere gevallen her en der toestemming wordt gegeven voor het bouwen van riante villa’s, welke voor “Jan Modaal” onbereikbaar zijn?

  3. Het is ook raar dat de wethouder die over volkshuisvesting gaat ook het GOM in zijn portefeuille heeft.Wie z’n belangen behartig je dan ?

  4. Er is niemand in Noordwijk die tegen paarden weitjes zijn en volgens mij moet toch zo n gemeenteraad een betje luisteren naar het volk .Want zijn ze vergeten dat ze door ons zijn gekozen maar nee hoor het gaat alleen maar om geld als de paarden weg zijn kunnen ze weer villa’s bouwen we worden bedonderd .Aan het Westeinde zijn ook twee villa’s gebouwd met daar achter een paarde wei moet die ook weg .Dat was toch ook bollen grond zo zie je maar de kleine moeten ruimen voor de grote .

  5. Denken ze in Noordwijk dat ze ook namens de gem Teylingen kunne spreken dus niet want die gemeente kijkt met een ander gezichts punt naar GOM dus bemoei je je met je eigen zaken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in