foto Jorrit Lousberg

Noordwijk – De bouw van offshore windpark Hollandse Kust Zuid is begonnen. Het schip met de eerste funderingen is inmiddels onderweg naar de bouwlocatie op zee. Het park komt te liggen op ongeveer 18 kilometer uit de kust tussen Den Haag en Zandvoort. De verste windmolen staat op 36 kilometer afstand uit de kust. 

Na het plaatsen van de funderingen worden de kabels en turbines aangelegd. De turbines worden in fasen opgeleverd tussen voorjaar 2022 en zomer 2023. Hollandse Kust Zuid wordt het grootste windpark op zee ter wereld. De 140 turbines hebben samen een vermogen van 1,5 Gigawatt.

De fossielvrije energie die het park opwekt wordt gebruikt voor industrie, bedrijven en huishoudens.

7 REACTIES

 1. Jammer, ze zijn bedoelt om de energietransitie in Nederland mogelijk te maken. De helft van de energieopbrengst door deze megamolens is al verkocht aan bedrijven in het buitenland. Het vrije uitzicht wordt verpest door 2x zo grote windmolens die ook nog eens dichterbij staan. Wij als Nederlanders, maar ook als Noordwijkers hebben de lasten en de energie gaat naar BasF in Antwerpen……

  Lees ook: https://nos.nl/artikel/2386452-vattenfall-verkoopt-helft-windpark-voor-hollandse-kust-aan-basf

  ‘De Duitse chemiereus gaat de elektriciteit gebruiken voor de productie in de op één na grootste fabriek van het concern in Antwerpen. Eerder al sloot BASF een contract met het Duitse RWE voor de aanleg van een windpark van 2 gigawatt ten behoeve van de productie op hun grootse locatie in het Duitse Ludwigshafen.’

  • Excuus Pieter, je bent mij net voor met je reactie, mijn reactie dus een beetje de bekende “mosterd na de maaltijd”

 2. Vattenfall heeft inmiddels alweer 49,5% verkocht aan het Duitse concern BASF, waarvan de helft van hun opbrengst is bestemd voor de industrie

 3. Welke wedhouders gaat nu op een stijger zitten aan de vloed lijn .Kosten honderdduizend euro.Zet maar lekker vol met molens net zoveel dat de stroom niks meerkost maar dat zal wel niet kuren met de molens .

 4. Alles is al gezegd, tegen beter weten in, die molens draaien op subsidie! De winning van de grondstoffen, de bouw met schepen doet het CO2 compensatieverhaal al teniet. na afschrijving zijn de materialen veelal niet te recyclen.. zonde van alles.

 5. Heb dan toch liever een kerncentrale in de buurt.
  Ben op zich wel voorstander van windenergie, maar die molens gaan ook weer niet super lang mee (gewone zo’n 20 jaar) en veroorzaken ook last voor de zeedieren.

 6. Klimaatverandering is een mondiaal probleem dus wat maakt het uit dat de energie wordt afgenomen door buitenlandse bedrijven? De molens draaien trouwens niet op subsidie. Een kerncentrale die wordt genoemd in een van de reacties zou wel op subsidie moeten draaien. Het your facts right!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in