Afbeelding van presentatie architect Mulleners van oktober 2021.

Noordwijk – De Haarlemse architect Kok Mulleners presenteerde aan de politiek dinsdagavond plannen van de Adriaan van Erk Groep voor het bebouwen van het Palaceplein en het Esplanadeplein.

,,We willen niet één gebouw maken, maar een stukje stad’’, aldus de architect. Aan de zeekant wordt het gebouw hoger; het liefst met een torendeel tot 34 meter hoog. Richting de Hoofdstraat zou de bebouwing wat lager kunnen worden. Omdat het hoogste punt van de nieuwbouw van Hotels van Oranje – door Mulleners ‘de trommel’ genoemd – ook ongeveer zo hoog wordt, zou dat ook voor de nieuwbouw op het Palaceplein mogelijk moeten zijn, zo vinden Van Erk en de architect. Ook werden plaatjes getoond van mogelijkheden om op het Vuurtorenplein te bouwen.

De gemeenteraadsleden gaan de komende maanden met elkaar praten over de bouwplannen.

Foto uit presentatie architect Mulleners
Afbeelding uit presentatie architect Mulleners
Afbeelding uit presentatie architect Mulleners
Afbeelding uit presentatie architect Mulleners.

26 REACTIES

 1. Het is inmiddels onomkeerbaar dat Noordwijk aan Zee een skyline krijgt die ernstig gaat lijken op Knokke en waar zeker geen plaats meer is voor inwoners met een modaal inkomen, want ik kan me niet voorstellen dat er in deze plannen 30% sociaal gebouwd gaat worden!

  • Ik dacht eerst dat dit met LEGO steentjes door een kind was gebouwd, maar het schijnt echt uit de koker van een architect te komen, wanstaltig, smakeloos en respectloos naar de inwoners van Noordwijk!
   Hopelijk neemt B&W en gemeenteraad dit plan niet serieus en gaan ze terug naar de tekentafel

 2. Fijn dat het er eindelijk op lijkt dat serieus gesproken kan worden over projectontwikkeling op een aantal van de langst braakliggende locaties in Noordwijk. Want het gammele tegelplein op het Gat van Palace kunnen we toch niet veel anders noemen.
  Het zou een grote gemiste kans zijn om hier geen prachtige impressie van de bouwstijl van de historische Noordwijkse villa’s en hotels/pensions rondom de boulevard te realiseren. Lieflijke gebouwen die echt aanspreken en ervoor zorgen dat we weer trots kunnen zijn op het oude zeedorp. Met de mogelijkheid tot een gedeelte sociale bewoning; wellicht appartementen aan de Parallelboulevard kant?
  Wat ik op deze impressie zie doet mijn hart zeker nog geen vreugdesprongetje maken…. en waarom zo hoog? Voor de goede orde; Noordwijk is geen stad!
  Kunnen er duidelijke afbeeldingen geplaatst worden? Deze beelden zullen best wat vragen oproepen, want wat is ook die hoogbouw tegen de zeereep en Huis ter Duin aan de rechterkant (afbeelding 2 & 3)? Een interessante ontwikkeling die waarschijnlijk door velen op de voet gevolgd zal gaan worden.

  • Beste Jet,

   Vaak ben ik het volledig met je eens maar dat je nu de illusie hebt dat er aan de kant Parallelboulevard misschien de mogelijkheid is voor sociale woningbouw is dat is luchtfietserij.

 3. Het wordt toch tijd dat meneer ter Hark naar zijn eigen dorp gaat want hij slaat echt door .Dit wordt nog erger dan Benidorm .Wat een hoog moet wat bEn ik blij dat ik in Noordwijk Binnen woon .En mvr Jet mag met hem mee .Als ze gewone huizen moeten bouwen duurt het jaren het dorp is nu al overvol met lui die hier niet horen .

 4. Ik stel voor dat we van Noordwijk aan zee een aparte gemeente maken. Wat een wansmaak! Daar wil Noordwijkerhout niet bij horen!!

 5. Ik ben het met voorgaande sprekers eens, wat een wanstaltige ontwerpen en wat een afschuwelijke hoogte! Om op deze plaatsen iets bijzonders te bouwen heb je ook een architect nodig die dat kan! Denk hierbij O.a. Aan architectenbureau van Maanen! Wij, echte Noordwijkers, willen geen 2e Zandvoort of Scheveningen worden, maar een mooie badplaats met mooie en bewoonbare bebouwing! Jammer als hier een goedkeuring op komt! Ik ben ook benieuwd naar de prijsstelling van de te verkopen appartementen? Kunnen ook Noordwijkers met een normale beurs hier gaan wonen of alleen mensen met een ZEER gevulde beurs! Zo ja, dan komen er dus nog meer mensen van buiten Noordwijk hier wonen!

 6. Ik heb het woord ‘kuuroord’ nog niet gehoord of gelezen. Met zoveel beton in het vooruitzicht moet die ambitie toch wel onder druk komen te staan, zou je denken…

  • Het woord ‘schandplek’ is trouwens ook nog niet genoemd maar nog even voor de duidelijkheid: een onbebouwd stuk grond is geen ‘schandplek’. Integendeel, open ruimte zorgt juist voor rust en evenwicht. Iedereen die iets anders beweert is of politicus of projectontwikkelaar.

 7. Wat doet het B&W met mijn durpie, gaat is effe snel verhuizen , naar de Sahara of iets dergelijks en ga daar zulke achterlijke gebouwen bouwen. ik ben bijna 20 jaar weg uit Noordwijk. en sinds dien is er al veel te veel naar de kloten geholpen.

 8. Wat een verzuurde reacties hier weer. Is er eindelijk beweging is het allemaal weer te hoog of niet mooi. Alsof hoe het er nu bij ligt fraai is! Alles beter dan die bouwval die het nu is. Noordwijk is nou eenmaal een badplaats en bij een badplaats horen hogere gebouwen. Anders kun je kust bebouwing nooit rendabel maken! Misschien moeten de voorgaande reageerders maar op de Veluwe gaan wonen. En tot slot; kan er AUB ook een sloopkogel tegen de Bosflat en de Golfflat? Je schaamt je toch je ogen uit je kop als Noordwijker als je de boulevard op rijdt?! Dikke pluim voor deze gemeenteraad voor het überhaupt overwegen van de bouwplannen. Eindelijk wat visie! Chapeau!!

 9. Nou mnr Thomas ga maar gouw verhuizen met al je vriendjes die dit mooi vinden ik weet nog wel wat Benidorm die gebouwen die ze daar willen zetten is niet voor de gewone man en als jullie gaan verhuizen neem dan dat zooitje mee,wat zich bestuurders noemen van Noordwijk wat een hoogmoed .

  • Wat een kinderachtige reactie meneer Gijs. De vergelijking met Benidorm slaat echt werkelijk helemaal nergens op. Twee gebouwen van 30+ meter vs. honderden torenflats. Probeer eens een wat minder populistische mening te geven. U vertolkt voornamelijk uw eigen mening en misschien die van een paar andere mensen uit uw sociale netwerk. Weleens nagedacht over de mogelijkheid dat er ook nog andere meningen zijn? Inzichten en wensen die u wellicht niet zo snel hoort of leest in uw sociale bubbel? Noordwijk is een badplaats met allure en daar waar mogelijk ambitie. De lokale economie hangt samen met de doortastendheid en visie van ondernemers en bestuurders. Natuurlijk ben ik ook voor meer en betaalbare sociale woningen. Maar hoe realistisch is het om te verwachten dat er op een van de mooiste en daardoor ook duurste stukken grond van Nederland studentenkamers en sociale flats worden gebouwd? Wees even realistisch man. En dat u het niet mooi vindt kan ik inkomen. Maar met alle respect, uw smaak verschilt waarschijnlijk nogal van de smaak van de mensen die dit soort objecten willen kopen. En dus geld in het laatje brengen. Tijden veranderen, de wereld verandert en dus moet Noordwijk ook veranderen. Het alternatief is een suffe lelijke bouwval waar mensen niet meer willen komen. Laten we als Noordwijk(ers) met de tijd meegaan en toejuichen dat er eindelijk aangepakt wordt!

 10. Het gaat enkel om het vol bouwen van gratis lucht met een glad verkooppraatje. Die VVD hebben een wansmaak, alsof zulke kolossen persë vooruitgang betekent. Die lui mogen zich kapotschamen.

  • Beste Richard. Dank voor je (onnozele) reactie. De vergelijking met Egmond gaat absoluut niet op. Dit zijn twee totaal verschillende dorpen. Egmond is een klein dorpje met een paar B&B’s en hier en daar een bescheiden familiehotel. Noordwijk is een grote bekende badplaats waar mensen vanuit heel het land en zelfs de hele wereld (congressen) heen komen. Er zitten hier misschien wel 10 x meer ondernemers die allemaal afhankelijk zijn van de komst van toeristen. Die ondernemers (en hun personeel!) moet je zien te helpen als gemeente door je badplaats te blijven doorontwikkelen. Dat betekent soms dat je beslissingen moet nemen die niet iedere inwoner (vaak de oudere) ziet zitten. Helaas pindakaas. Misschien moet u maar in De Zilk gaan wonen als het allemaal te modern wordt voor u.

 11. Het is ze hier naar hun hoofd gestegen ze willen niet dat er gewone mensen met kinderen komen ze zien liever van die patsers en namaak rijken en lui in een pak maar arbeiders zijn niet welkom in dit kuuroord .

 12. Dan gaan die ondernemers toch lekker naar een ander dorp want het kost de gewone bewoners een hoop geld parkeerplaatsen voor miljoenen files herrie het is maar een klein groepje die hier van profiteerde en als het zoveel in het laatje brengt bij de gemeente waarom moet dan de OZB zo omhoog dat is niet zo dat de gemeente rijk wordt van die ondernemers mnr Thomas kiek .

  • “Dan gaan die ondernemers toch naar een ander dorp”. Lekker niveau hier in de commentaren. Goeie argumentatie, goed gebruik van punten en komma’s ook.

 13. Nou, Thomas Steenvoorden (gezien u zinsopbouw en commentaar), wellicht kunt u (en uw collega’s) beter een keer naar de inwoners luisteren. Ik snap dat u het aangenaam vindt om omringd te worden door kapitaal goed gevulde mensen zodat u daar geld kunt lospeuteren voor uw eigen gewin, echter Noordwijk helpt u er niet mee.
  Onze jeugd wordt aan alle kanten het dorp uit gejaagd omdat het niet meer te betalen is. U hoeft niet te komen met eerder genoemde argumenten, want deze slaan kant noch wal.
  Noordwijk is niet meer voor de Noordwijkers en Noordwijk is Noordwijk niet meer…
  In de jaren 90 is er ook met de daadwerkelijke man achter deze façade in zee gegaan en daar is niets van terecht gekomen, waarom denkt u dat dat nu wel gebeuren zal?

  • Mog zo’n verward persoon. Wie is in godsnaam Thomas Steenvoorden? Ik ben een gewone Noordwijker die gewoon een mooi dorp wil en die blij is dat er eindelijk gebouwd wordt. Zo ontzettend jammer dat er blijkbaar ook Noordwijkers zijn die alleen maar beren op de weg zien. Het is te danken aan types zoals u dat het dorp er nu zo treurig bij ligt. En dat heeft niks te maken met arm of rijk of politieke voorkeur.

 14. Het Esplanadeplein? Nooit van gehoord.
  Deze architect wil gewoon zijn geld terugverdienen en het college helpt hem hier een handje bij.
  34m hoog terwijl iedereen weet dat het door mysterieuze omstandigheden opgerekte bestemmingsplan ‘maar’ 29 meter toestaat, zomaar weer ff 5 m erbij…
  Het prominent inn gaat in de vaart der volken en ook in tegenstelling tot het bestemmingsplan mee de hoogte in, hoe zou dat nou toch komen VVD?
  Miljoenenappartementen gaan het idd worden net als Hotels van Oranje.
  Hoeveel geld wil je verdienen als ondernemer ten koste van anderen? BAH!!

  Mannen in een pak, ik wordt er heel verdrietig van!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in