Noordwijkerhout – In Noordwijkerhout staat voor het eerst in de Bollenstreek een specialistisch brandpreventieteam voor rieten daken paraat. Regelmatig branden boerderijen of villa’s met rieten daken tot de grond toe af. Door een toename van huizen met een rieten dak, heeft Veiligheidsregio Hollands Midden besloten tot het opleiden van 28 brandweermensen met deze specialisatie. Riet heeft een waterwerende eigenschap, wat fijn is als dakbedekking, maar bij brand juist weer een nadeel is. ‘Eigenlijk is riet niet te blussen,’ zegt Nico van Etten, bevelvoerder brandweer Hollands Midden.

‘In een rieten dak zit veel zuurstof en water valt er onmiddellijk vanaf,’ legt Van Etten uit in de kazerne van Noordwijkerhout. Dat maakt het zeer brandbaar. Het rietendakbrandpreventieteam is niet zo zeer getraind om levens te redden, maar kan de schade beperken. Door het riet op een speciale manier van het dak te halen en op de grond uit elkaar te halen, is het vuur wel te doven.

Zodra een huis met rieten dak in brand staat, zal het gewone lokale brandweerteam het dak van binnenuit en in het riet proberen te blussen. Daarmee zet de brandweer de vuurhaard op pauze, in brandweertermen een knock down, zegt Van Etten. Binnen maximaal drie kwartier komt het specialistische team bij de brand aan. Maar ze richten zich met de aanrijtijd op een kwartier à een half uur. Eenmaal aangekomen, bevestigt het team van zeven brandweerlieden een valbeveiliging en een rek met zogenoemde rietstoeltjes op het dak. Het is een constructie die rietdekkers ook gebruiken, aldus Van Etten. Zo kan de brandweer er overheen lopen en het riet van het dak halen.

In de Veiligheidsregio Holland Midden is eveneens vorige week een tweede specialistisch team gestart in Krimpen aan de Lek. Dit team wordt bij brand in de regio tegelijkertijd gealarmeerd met het team van Noordwijkerhout, zodat ze de aanrijtijd kunnen waarmaken. Beide teams zijn opgeleid door de rietenkapbrandweer van Utrecht, die al jaren ervaring hebben met de speciale brandpreventietechniek.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in