Foto van voor de verkiezingen: links Jeroen Arbouw, rechts Jaap de Moor (foto: Bruisend Noordwijk)

Noordwijk – Wie zit er nou in het partijbestuur, wie kan wie schorsen, wie gaat er over het geld en waar komt dat vandaan? Dat zijn de kwesties waar de rechter in Den Haag zich woensdag over moest buigen in het kort geding over Bruisend Noordwijk, een lokale eenmanspartij in de gemeenteraad van Noordwijk.

Even wat uitleggen: oprichter, partijvoorzitter en enig raadslid Jaap de Moor kreeg ruzie met een deel van het bestuur omdat hij niet kon of wilde laten zien hoeveel leden de club heeft, en wie dat zijn. Dat is belangrijk om te weten hoeveel de partij aan inkomsten heeft, en dus aan campagnes kan besteden. Want het bestuur vond de website en de verkiezingscampagne dit voorjaar wel erg duur en wilde van De Moor weten hoe hij dat kon betalen. De suggestie van omkoping ligt op de loer.

De Moor wilde dat allemaal niet geven, kreeg er een klacht over aan zijn broek van een partijlid, maakte daar ruzie mee en werd daarom door bestuurslid Jeroen Arbouw namens het bestuur geschorst. Maar De Moor schorste vervolgens dat bestuurslid, zei dat die groep bestuurders sowieso illegaal in het bestuur zaten ( De Moor had hen namelijk buiten de leden om zelf benoemd), schreef een Algemene Ledenvergadering uit en hief als voorzitter zelfs de hele partij op. En wil zich nu aansluiten bij een andere lokale partij, te weten de Partij voor de Inwoners.

‘Bank kan niet verder terugkijken’

Die andere bestuurder, Jeroen Arbouw, bij de verkiezingen nog nummer twee op de lijst van Bloeiend Noordwijk, spande het kort geding aan. Hij wil vooral de ledenvergadering terugdraaien, de opheffing van de partij ongedaan maken en nog steeds alle cijfers hebben van De Moor: aantal leden en de afschriften van de bank.

De Moor zegt dat hij die cijfers heeft gegeven. ‘Dat klopt niet’, zei Arbouw woensdag tegen de rechter, ‘dat was een zelf gefabriceerde spreadsheet. Ik wil de bankafschriften zien.’ ‘Dat kan niet, dat is nog onderweg, dit is wat de Regiobank heeft geleverd,’ was het verweer van De Moor. ‘Ik kan zelf maar drie maanden terugkijken, wat ik verder wil terugzien is nog onderweg.’

Op de website van de Regiobank zelf staat over de mogelijkheid om een overzicht van je rekening te krijgen: ‘Via het vergrootglas kunt u tot een jaar terugzoeken op naam, bedrag of omschrijving. (…) U kunt in Mijn RegioBank uw (oude) afschriften tot 24 maanden terug downloaden.’

‘Zonder voorzitter was partij failliet geweest’, zegt voorzitter

De Moor is op zijn minst verbolgen over het wantrouwen van Arbouw en de zijnen. Zelfs in het feit dat de journalisten in de rechtbank plaatsnemen achter Arbouw ziet hij als een veeg teken dat hij er alleen voor staat, suggereerde hij de rechter vanmorgen. Op zijn website is De Moor in zijn ogen wel transparant over het geld.

‘In totaal is er voor een bedrag van € 3000 gedoneerd vanuit de eigen fractie’, schrijft De Moor. ‘Het is dan wrang te moeten lezen, dat onze nummer 2 dezelfde bestuursvoorzitter meent te moeten beschuldigen van financieel wanbeheer en/of frauduleuze handelingen. Zonder de bestuursvoorzitter was de vereniging al lang failliet geweest.’

‘Al voor verkiezingen overleg over overstap’

De Moor zegt de website en de campagne uit eigen zak te hebben betaald maar geeft daar geen bewijzen van. ‘Een overschrijving is toch niet zo moeilijk op te hoesten?’ zegt Arbouw. Bovendien, zei Arbouw tussen neus en lippen door voor de rechtbank, zou De Moor al in november 2021, dus zeker vier maanden voor de gemeenteraadsvergadering, met de Partij voor de Inwoners hebben overlegd over zijn overstap ná de verkiezingen.

De Moor reageerde hier in de rechtbank niet op, noch Andries de Boer, bestuurslid van Partij voor de Inwoners, die De Moor vergezelde naar de rechtbank. Misschien maakt de rechter meer duidelijk als hij over twee weken uitspraak doet.

7 REACTIES

  1. Dankzij “onderzoeksjournalistiek” dan toch weer stap dichterbij gekomen. Het zijn wel geen afzonderlijke dagafschriften, maar wel kan een mooi verzamelbestand worden gedownload tot maximaal 2 jaar terug. Complimenti i saluti!
    Aanleiding vertroebelde sfeer was overigens een andere en is ook duidelijk aan de orde gekomen.
    Daarnaast is er een onderscheid tussen donaties en sponsering. Het gaat hier om forse donaties en die worden besteed aan diverse grote en kleine uitgaven. Deze in- en uitkomsten houden dus in principe geen verband met elkaar. De donaties uit eigen zak en eigen fractie hebben de partij zeker behoud voor een faillissement. Wat wrang om dan vervolgens te worden beticht van financiële malversaties.

  2. Heel gauw van het politieke front verdwijnen dit soort figuren. Het politieke landschap in Noordwijk is al veel te veel bezoedeld!!!! Veel te veel Thierij Boudets figuren!!

  3. Zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan zou het de hr de Moor sieren om zijn mond dicht te houden,zichzelf nu al schoon praten tekent de houding van deze man.

  4. Ik zou hier persoonlijk geen aandacht meer aan schenken. Niets beduidende partij qua stemmen, het is de praat niet waard.
    Indien er nieuwe verkiezingen zouden komen (en natuurlijk die komen) heeft deze partij waarschijnlijk helemaal geen bestaansrecht meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in