Raadslid Reny Wietsma

Teylingen – Burgemeester Carla Breuer is vrijdag tijdens de gemeenteraadsvergadering hard in botsing gekomen met CDA-fractievoorzitter Reny Wietsma.

GroenLinks en het CDA hadden een interpellatiedebat aangevraagd over de recente uitspraak van het gerechtshof over het ondernemersfonds. Beide partijen hadden daar vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Nadat namens het CDA Wietsma enige tijd het woord had gevoerd greep burgemeester Breuer in. Volgens haar is het niet de bedoeling dat er tijdens een interpellatiedebat uitgebreide politieke stellingnames worden uitgesproken, en dat het ook niet mogelijk is dat andere partijen daarop weer reageren. Dat is zo onder meer geregeld in het reglement van orde voor de gemeenteraad. De ingreep van Breuer werd door Wietsma niet op prijs gesteld en zij wilde haar ‘inleiding’ voortzetten. Breuer gaf haar daartoe echter niet de gelegenheid, en ook de andere fracties lieten weten dat een interpellatiedebat niet bedoeld is om met elkaar in debat te gaan, maar uitsluitend om antwoord te krijgen op aan het college gestelde vragen. Fractievoorzitter Frans Nederstigt (ChristenUnie) en Dion Piket (Fractie Piket) hadden het CDA er van te voren op gewezen dat een heikel onderwerp als het ondernemersfonds niet geschikt is om in een interpellatiedebat af te doen. Daarvoor is een commissievergadering het juiste middel, aldus Nederstigt. Het CDA had hun advies echter in de wind geslagen. Uiteindelijk werd besloten dat gekeken wordt naar een mogelijkheid om het ondernemersfonds nader te bespreken in een komende vergadering.

Het was niet de eerste keer dat burgemeester Breuer botste met de CDA-fractie over de uitleg van de regels en reglementen die gelden voor de gemeenteraad. Eerder had zij daarover ook al een vinnige discussie met CDA-raadslid Sybrinne de Vries.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in