Burgemeester Breuer bezocht vrijdagmiddag de hennepcontainer in Sassenheim (Foto: gemeente Teylingen).

Sassenheim – Burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen bezocht vrijdagmiddag de hennepcontainer op het kerkplein in de Hoofdstraat in Sassenheim om zelf een hennepkwekerij van dichtbij te ervaren.

De hennepcontainer, die in meerdere gemeenten in het land wordt opgesteld, geeft een beeld van hoe kwekerijen in woningen of bedrijfspanden eruit zien. Illegale hennepkwekerijen in woningen of bedrijfspanden kunnen gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Niet alleen voor de personen die er wonen of werken, maar ook voor omwonenden en ondernemers. De gemeente hoopt dat inwoners zich door een bezoek aan de hennepcontainer hiervan bewust worden en misschien zelf ook een hennepkwekerij leren herkennen. Breuer: “Met elkaar vormen we de ogen en oren van onze dorpen. Dat is belangrijk als het om het tegengaan van georganiseerde criminaliteit gaat. Daarom vragen wij inwoners en ondernemers vermoedens van verdachte situaties te melden. Iedere melding is een puzzelstukje in de opsporingspuzzel die wij samen met onze partners leggen”. Naast de burgemeester brachten een kleine honderd inwoners vrijdag een bezoekje aan de hennepcontainer om zelf te ervaren hoe zo’n kwekerij eruit ziet en hoe hennep ruikt.

Volgens netbeheerder Liander wordt er landelijk jaarlijks door illegale hennepkwekerijen voor zo’n 160 miljoen euro aan illegaal afgetapte elektriciteit verbruikt. Alleen al in het gebied van Liander, dat als netbeheerder in ongeveer een derde van het land actief is, worden jaarlijks zo’n 2000 kwekerijen opgerold. In de gemeente Teylingen gaat het om zo’n 1 à 2 kwekerijen per jaar. Burgemeester Breuer: “Als er een hennepkwekerij in een woning wordt ontdekt, wordt de woning voor drie maanden gesloten. Gebeurt het een tweede keer, dan gaat de sluiting zes maanden duren. Bedrijfspanden kunnen zelfs nog langer gesloten worden. Wordt een hennepkwekerij aangetroffen in een huurwoning, dan zal de verhuurder veelal het huurcontract met de huurder opzeggen”. Breuer hoopt dat mensen de politie benaderen als zij vermoedens hebben over de aanwezigheid van een illegale hennepkwekerij. Dat kan via het gewone telefoonnummer van de politie (tel. 0900-8844) of desgewenst anoniem via Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in