Noordwijk – Carlo Midiri, eigenaar van de Noordwijkse patisseriezaak George Vis, is volop in training om de beste chocolatier ter wereld te worden. Komend weekend gaat hij naar Parijs, waar gedurende drie dagen de finale van de World Chocolate Masters wordt gehouden. Het is de eerste keer dat de Noordwijker deze uitdaging aangaat. ‘Zoiets doe je maar één keer, want het vereist zoveel voorbereiding dat je het kan vergelijken met een tweede baan.’

Om 4.45 uur gaat de wekker en dan ben ik om 5.30 uur op de zaak’, zegt Carlo. Juist nu is het druk met halloweenhapjes van chocola en herfstlekkernijen. In de kelder van de patisserie gieten twee mannen in een razend tempo chocoladeletters in mallen, want de sinterklaastijd is doorgaans de drukste van het jaar. Maar om 12.00 uur vertrekt Carlo naar Almere om samen met zijn coach onder hoge tijdsdruk zijn finalestuk te oefenen. Op dag één van de World Chocolate Masters moeten de 18 finalisten binnen vier uur een etalagestuk bouwen van 2,5 meter hoog, één meter vijftig breed en negentig diep.

Het finalestuk dat hij heeft bedacht, houdt Carlo nog even geheim. Hij kan wel verklappen dat zijn stuk #SaveOurPlanet gaat heten. ‘We laten de mooie kanten zien van onze toekomst, waar we het voor moeten doen.’ Er zit een stuk regenwoud in, varens die Carlo blaadje voor blaadje met chocolade plakt. En mieren van chocolade. ‘Die symboliseren de harde werkers.’

Zenuwen regeren

Een deel mogen de finalisten vooraf prepareren en mee naar Parijs nemen. Maar in de wedstrijd moeten de topchocolatiers binnen een bepaalde tijd alle eetbare onderdelen zelf bereiden en in elkaar lijmen, alléén met chocolade. Dat dit niet altijd goed gaat, is te zien in onderstaande video. Een metershoog chocoladewerk van zonnepanelen viel bij de vorige World Chocolate Masters om uit de handen van finalisten.

In aanloop naar de prestigieuze wedstrijd is Carlo behoorlijk zenuwachtig. ‘Vooral omdat er nog zoveel te doen is. Als het woensdag is, kan ik er niets meer aan doen en zal ik wel wat rust krijgen. Dan gaan we met de vrachtwagen naar Parijs en zijn de zenuwen waarschijnlijk voorbij.’ Hij werkt nu zo hard, dat zijn gezin met twee kinderen hem al een tijdje moeten missen. ‘Als het wereldkampioenschap voorbij is, ga ik eerst bijslapen. En bij mijn gezin zijn,’ meldt hij met tranen in zijn ogen.

Sinds 2002 is Carlo Midiri eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij geldt nu als de beste chocolatier van Nederland. Ook won hij al verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award, een vakwedstrijd op het allerhoogste niveau. De World Chocolate Masters zijn dit weekend via een livestream te volgen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in