Coalitie Teylingen: tekort oplossen door hogere OZB en lagere, algemene reserve

Teylingen – De drie coalitiepartijen VVD, Trilokaal en D66 willen het te verwachten financiële tekort van de gemeente Teylingen opvangen door een greep te doen in de algemene reserve en het verhogen van de Onroerend Zaak Belasting (OZB).

De drie partijen willen het voor 2021 verwachte begrotingstekort voor 50 procent oplossen door geld te halen uit de algemene reserve van de gemeente. Dat lieten de partijen donderdag weten tijdens de behandeling van de Kadernota. In 2021 wordt een tekort van 1,9 miljoen euro verwacht. In de jaren daarna is er een structureel tekort van ongeveer 3 miljoen euro, oplopend naar 3,3 miljoen euro in 2024. VVD-fractievoorzitter Monique de la Rie wil wel dat de gemeente Teylingen één van de goedkoopste OZB-tarieven in de regio blijft houden. De coalitie wil de tekorten op de begroting voor 2021 met een kwart terugbrengen door middel van besparingen, voor een kwart aanvullen door het verwerven van extra inkomsten, en de overige helft halen uit de goedgevulde algemene reserve. Oppositiepartijen ChristenUnie, PvdA en GroenLinks steunen een verhoging van de OZB. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Don Verhoeff “is het mooi om de goedkoopste te zijn, maar je moet je het wel kunnen veroorloven”.

Overigens is over deze Kadernota, in tegenstelling tot voorgaande jaren, nog niet gestemd in de gemeenteraad. Dat zal pas na de zomer gebeuren, zodat B&W in de gelegenheid is om alle door de raad gemaakte opmerkingen en de eventuele effecten als gevolg van de corona-crisis te verwerken in de definitieve versie. Deze zal dan dienen als uitgangspunt voor het opstellen van de begroting voor 2021.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in