College Teylingen overleeft motie van afkeuring

Foto: archief

Teylingen – Het Teylingse college van burgemeester en wethouders heeft vrijdagochtend in de vroege uurtjes een motie van afkeuring overleefd.

De motie was ingediend door de oppositiepartijen PvdA, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. In de motie werd het beleid dat het college heeft gevoerd rond geheimhouding over het Ondernemersfonds afgekeurd.

Ondanks heftig protest van de oppositie hadden de coalitiepartijen VVD, Trilokaal en D66 vorige maand ingestemd met een voorstel van B&W om stukken over het Ondernemersfonds niet in de openbaarheid te behandelen. Volgens B&W zouden de stukken vallen onder een bepaling in de Wet Openbaarheid van Bestuur waarin geregeld is dat stukken die het belang van de gemeente kunnen schaden niet openbaar hoeven te worden gemaakt. Dit werd bestreden door de oppositiepartijen, maar omdat de meerderheid van de raad het college steunde werd het voorstel aangenomen. Het felle verzet van de oppositie was voor B&W wel aanleiding om nogmaals juridisch advies te vragen, en daaruit bleek dat geheimhouding in dit geval niet aan de orde kon zijn. Voor wethouder Bas Brekelmans was dat aanleiding om door het stof te gaan en in eerste instantie schriftelijk zijn excuses te maken aan de gemeenteraad. Deze excuses herhaalde hij tijdens de gemeenteraadsvergadering, maar met name de oppositie was zo ontstemd over de gang van zaken dat deze de wethouder hierover fors aan de tand voelde. Ook was er kritiek op de coalitiepartijen dat deze meer waarde hechtten aan steun aan de wethouder dan aan hun controlerende taak als raadsleden.

Het leidde er na een urenlang debat en een aantal schorsingen uiteindelijk toe dat een motie van afkeuring werd ingediend tegen het hele college, onder andere vanwege het gevoerde beleid en omdat de raad volgens de oppositie niet goed door het college geïnformeerd was. Dat ging de coalitiepartijen echter te ver, waardoor de motie met 10 stemmen voor en 14 tegen werd verworpen. Wel was er unanieme steun voor een tweede motie waarin het college werd opgeroepen om de raad voortaan actief te informeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in