Column – De zwerfhond van de democratie

Landelijk is er al een paar jaar een discussie gaande over wie nou wethouders en een gemeenteraad in de gaten moet houden. Officieel ligt die rol als eerste bij de lokale journalist. In mijn takenpakket zit dat ik ‘de waakhond van de lokale democratie’ moet zijn. Nou, eerlijk gezegd, voel ik me meer een ontheemde zwerfhond ergens onder een viaduct. Politici hebben hun mond vol over communicatie en participatie. Er wordt van alles verzonnen om de burger (dat bent u) er bij te betrekken. Probleem is dat alle communicatie onder regie staat van de gemeente. Ook al vragen ze naar uw mening, het blijft de gemeente die met uw mening aan het werk gaat, of niet. Als de lokale pers een uitnodiging krijgt van de gemeente, dan komt er een groepje brave journalisten op af. Er wordt een mooie foto gemaakt van de wethouder met een big smile en er komt een leuk stukje bij. Uiteraard doen we een poging om een kritische vraag te stellen, maar het blijft meestal bij een paar losse flodders. De waakhond kwispelt en volgt de gemeente, want die heeft de regie. Ik hoor u denken: vertoon dan ander gedrag, leg het vuur aan de schenen van wethouders en raadsleden, pak ze aan, leg misstanden bloot, laat zien waar het fout gaat. En u heeft gelijk. Ik moet de waakhond van de democratie zijn, maar heel eerlijk: ik kwispel mee. Als je het namelijk goed wilt doen, moet je overal aan snuffelen, veel op onderzoek uit en je ergens keihard in vastbijten. En dat kost heel veel tijd en ook geld. Het rare is ook dat omroep Bo voor een groot deel afhankelijk is van financiering van gemeentes. Ik moet een wethouder lastige vragen stellen en een dag later ben ik van hem afhankelijk, want hij gaat indirect over mijn salaris. De waakhond is in mijn geval een schoothondje. Kwispelend vraag ik om een bot. Ik moet eigenlijk een mes tussen mijn tanden hebben, maar een zwerfhond is al blij met een lekker bot. Zoals gezegd: er is al een paar jaar een discussie gaande over wie nou wethouders en een gemeenteraad in de gaten moet houden. Maar wie heeft eigenlijk de regie over de oplossing. O shit, de politiek. Zou de discussie daarom zo lang duren? Is dat de reden dat lokale politici dit probleem helemaal niet kennen? Je waakhond goed regelen, wil eigenlijk zeggen dat je hem ook nodig hebt. Ik lig moedeloos onder het viaduct. Als er volgende week geen column is, heeft de zwerfhond een spuitje gehad.

Ard Zandbergen
Hoofdredacteur Bo

Deze Columns zijn eerder gepubliceerd in vier edities van Uitgeverij Verhagen.
Noordwijkerhouts Weekblad, De Teylinger, Lisser Nieuws en De Hillegommer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in