Commissie blijft verdeeld over nieuwe tennisbanen

Land van Langeveld is eerder aangewezen voor woningbouw

Sassenheim – Een spagaat. Daarin zitten de fracties in de Teylingse gemeenteraad als het gaat om de aanleg van onder andere twee extra tennisbanen bij het complex van tennisvereniging STV op sportpark Roodemolen in Sassenheim.

In 2014 werd bepaald dat STV vanwege geplande woningbouw op de oude locatie zou verhuizen van het centrum van Sassenheim naar sportpark Roodemolen. De verhuizing zou in twee fases geschieden: eerst de aanleg van negen tennisbanen en de bouw van een clubhuis, en later de aanleg van twee extra tennisbanen, twee kinderbanen en de bouw van een opslag. De eerste fase is enkele jaren geleden gerealiseerd, maar de bedoeling was dat de tweede fase zou worden gerealiseerd op grond in de naastgelegen Roodemolenpolder. De gemeente slaagde er echter niet in om met de eigenaar van deze grond tot overeenstemming over de aankoop te komen. Om de toezegging aan STV toch na te kunnen komen wil het college van burgemeester en wethouders de extra banen nu aanleggen op het zogenaamde land van Langeveld, dat naast het sportpark ligt. Probleem is echter dat deze grond al eerder werd aangewezen voor de bouw van woningen. Maar omdat er nog geen definitieve plannen voor de woningbouw zijn vindt het college het verantwoord om het tenniscomplex toch uit te breiden op het land van Langeveld.

De fracties in de gemeenteraad van Teylingen blijken echter hopeloos verdeeld te zijn over het voorstel van B&W. Nadat eerder al uitgebreid over de aanleg van de banen werd gesproken, deed de raadscommissie Welzijn maandag wederom een poging om tot overeenstemming te komen. Dit nadat B&W in een besloten vergadering eerder meer inzicht had gegeven in de gang van zaken rond de mislukte verwerving van de grond in de Roodemolenpolder. Tijdens de commissievergadering bleek echter dat de fracties niet van mening waren veranderd. Zo hikken met name VVD en Trilokaal aan tegen de kosten die gemoeid zijn met de aanleg van de tennisbanen. Dat knelt voor deze partijen des te meer omdat er bij de andere tennisverenigingen in Teylingen nog volop ruimte is voor nieuwe leden en er daar soms banen leeg staan, zo lieten Rolf Duindam (VVD) en Martijn van Duivenbode (Trilokaal) weten. “We hebben hier wel te maken met het geld van onze inwoners”, aldus Duindam. De PvdA daarentegen hechtte bij monde van Paul Witteman sterk aan het eerdere besluit dat er woningen moeten komen op het land van Langeveld. Zijn partij wil dan ook niet dat daar tennisbanen komen. Edith Alkemade (D66) zag wel iets in de aanleg van tennisbanen op Langeveld, gecombineerd met enige hoogbouw zodat er toch de nodige woningen op het land van Langeveld kunnen worden gebouwd. Het CDA twijfelt nog over welk standpunt zal worden ingenomen, maar de eenmansfracties van ChristenUnie, Piket en GLT vinden dat de gemeente de eerdere toezegging aan STV voor de aanleg van de extra tennisbanen gewoon moet nakomen, een standpunt dat verantwoordelijk wethouder Arno van Kempen (D66) ondersteunde. Opmerkingen als “We zitten in een spagaat” en “We staan voor een dilemma” vielen maandag regelmatig tijdens de commissievergadering te beluisteren. Daarbij speelt ook mee dat iedereen vindt dat de overheid betrouwbaar moet zijn en haar afspraken moet nakomen, dus ook met STV.

Commissievoorzitter Frank Beijk concludeerde na de uitgebreide discussie dat het hier ging om “een zwaar vraagstuk”. Doordat enkele fracties het onderwerp nogmaals intern willen bespreken zal het in de raadsvergadering van 22 april weer aan de orde komen. De raad zal dan een definitief besluit nemen over het wel of niet aanleggen van de extra tennisbanen op het land van Langeveld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in