Foto Nico van Kappel

Bollenstreek – Stichting Duinbehoud luidt de noodklok over schade aan de duinen door het sterk gestegen aantal wandelaars. Met het broedseizoen in het verschiet, roept Duinbehoud-directeur Marc Janssen wandelaars op vooral op de paden te blijven.

Het bezoek aan de diverse duingebieden is zo sterk gegroeid, dat beheerders handhaving van de regels moeilijk aankunnen. Zij signaleren verstoring van dieren als reeën, damherten en vossen, nu veel wandelaars buiten de paden wandelen. Vogels zoeken begin maart een broedplek. Als die wordt verstoord, komt het niet goed met het leggen en eieren en het broeden.

Janssen benadrukt dat van kwade wil geen sprake is. “Het is vooral een nieuwe groep duinbezoekers die niet met de regels vertrouwd is. Zodra je mensen uitlegt wat er speelt, blijven ze op de paden. Dan is er niks aan de hand, want het padennetwerk in de duinen kan het bezoekersaantal goed aan.”

5 REACTIES

  1. Weet je wat schade brengt die stuifduinen en een boswachter die te pas en te on pas door de duinen scheurt met zijn auto .De duinen is van iedere Nederlander en niet alleen van de boswachter.En die herten die in de duinen bij Noordwijk lopen horen daar niet .

  2. Dit geldt dan niet In de Amsterdamse Waterleidingduinen,daar is het nou eenmaal toegestaan om vrijwel overal buiten de paden te lopen.(staat in de toegangs voorwaarden ).

  3. Bijna alles is al opgevreten door de vossen en de herten, je komt bijna geen vogel
    of konijn meer tegen, dus hou op alstublieft met dit gezeur Marc Janssen !

  4. Vindt je het gek dat de mensen niet op de paden lopenalle wandelpaden zijn vol gestoven met zand en als het heeft gestormd ook nog de fiets paden .En als je een vogel ziet is het een exter,en herten die in de Noordduinen lopen horen er niet fazanten zieke ook niet meer.Dit stuk duin is allang afgeschreven laat de mensen gewoon lopen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in