Foto: NOS

Sassenheim – De gemeente Teylingen gaat tijdelijk tachtig kinderen opvangen, die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. De Veiligheidsregio heeft besloten dat het terrein naast de brandweerkazerne aan de Parklaan in Sassenheim voor deze crisisopvang geschikt is. Omdat het terrein nog aangepast en ingericht moet worden, gaat de opvang waarschijnlijk in de tweede helft van november open. De kinderen zijn in de leeftijd van 14 tot 17,5 jaar. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) geeft aan dat het voornamelijk gevluchte kinderen uit Syrië betreft.

Burgemeester Carla Breuer had al eerder laten weten dat Teylingen een locatie voor crisisopvang onderzocht. “Nu het terrein in Sassenheim geschikt blijkt voor tijdelijke opvang, kan de gemeente bijdragen aan een oplossing voor het asielprobleem”, aldus de burgemeester. “Ik heb daarbij sterk ingezet op de veiligheid van zowel de tijdelijke gasten als voor onze inwoners.” De groep die komt, blijft daar ongeveer drie maanden. De cabines blijven echter een jaar staan, met een mogelijkheid tot verlenging met zes maanden. “Zo creëren we opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen die een andere opvangplek nodig hebben. Waarschijnlijk hebben we die plekken volgend jaar echt daarvoor nodig, vandaar dat dit nu alvast geregeld is”, aldus burgemeester Breuer. 

De opvang wordt eenvoudig, maar de omstandigheden voor deze kinderen zullen zo prettig mogelijk en veilig zijn, aldus de gemeente. Er komen slaap- en verblijfscabines. In de slaapcabines is ruimte voor vier personen, maar uit het oogpunt van leefbaarheid plaatst het COA twee personen per cabine. Het is bovendien de bedoeling het terrein zo in te richten dat er een minidorp ontstaat. Een plek waar zij echt samenzijn en kunnen deelnemen aan activiteiten. De kinderen worden continu professioneel begeleid en er wordt zinvolle dagbesteding georganiseerd. Er is ook de klok rond beveiliging aanwezig.

Op maandag hebben ongeveer 500 huishouders die vlak bij de kazerne wonen en omliggende ondernemers een brief ontvangen over het besluit van de gemeente om de Syrische vluchtelingen op te vangen. Er worden op 28 september en 4 oktober inloopbijeenkomsten georganiseerd waar direct omwonenden en ondernemers informatie krijgen en vragen kunnen stellen.

8 REACTIES

 1. Laat ik beginnen dat iedere echte vluchteling zich welkom moet voelen in Nederland.
  Maar de meeste kinderen worden als kwartiermakers ingezet door hun ouders, zodat zij binnen no-time gebruik kunnen maken van de familie-hereniging faciliteiten, verder blijft men vaag over het percentage, maar wordt gesproken over voornamelijk, wees nu wens duidelijk, ook om meer draagvlak te creëren

 2. 80 kinderen tussen de 14.5 en 17 jaar vluchten niet zelfstandig zonder ouders van Syrië naar Nederland. Daar zit een organisatie achter. Opvang is niet tijdelijk voor drie maanden. Kinderen blijven hier. De familie volgt. Het zijn meestal grote families. Dat betekent dat je het getal van 80 moet vermenigvuldigen moet met 8 ( minimaal). 640 asielzoekers erbij dus. Opvang kinderen terecht, misbruik te voorzien.

 3. Klaag klaag. Er is te weinig personeel. Er worden te weinig kinderen geboren in Nederland. Pensioenen onzeker. Misschien hebben we ze gewoon nodig.

  • Misschien meer uren werken, probleem opgelost!
   Het wereldwijde milieuprobleem wordt grotendeels opgelost door gemiddeld kleinere gezinnen
   Onzekere pensioenen worden niet opgelost door meer inwoners in Nederland
   AOW is iets anders dan eigen pensioen wat is opgebouwd bij werkgever(s) De nieuwe inwoners zullen nooit 50 jaar AOW kunnen opbouwen, dus zullen oa via toeslagen het inkomen moeten aanvullen, dus hoezo gewoon nodig!

 4. Hoe het ook loopt, die gaan nooit meer terug. Alle migranten en vluchtelingen zullen op een dag NLstaatsburger zijn en zuchtend en kreunend ervaren om in dit tegen die tijd peperdure en tegelijkertijd arme koude land te wonen waar je koud moet douchen en rauwe bugs moet eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in