Noordwijk – De 76-jarige mevrouw Alkemade moet maandag haar huurhuis uit aan de IJmuiderstraat. Haar enige mogelijkheid voor huisvesting is de daklozenopvang de Binnenvest in Leiden.

Zij huurt in de particuliere sector en kan haar huur niet betalen. Een rechter heeft de huisbaas eerder gelijk gegeven. Diezelfde huisbaas heeft haar uitstel gegeven, maar maandag moet ze er echt uit. Alkemade heeft AOW, maar haar huur is te hoog. Dankzij spaargeld kon ze blijven wonen, maar dat geld is nu op. Een huurschuld was het gevolg. Ze zag eerder de bui al hangen en schreef zich jaren geleden al in voor een huurwoning. Dat deed een neef voor haar, want zelf heeft ze geen internet. Ze kwam er achter dat ze niet ingeschreven meer staat omdat ze de 10 euro inschrijfgeld niet betaalde. De herinneringen hiervoor ontving zij nooit omdat deze nooit waren doorgegeven door haar neef, die was namelijk naar het buitenland verhuisd.

Mevrouw Alkemade is in het woud van regels terecht gekomen die gelden voor AOW. Zonder internet is een en ander al lastig, maar een zelfstandig huisadres blijkt ook noodzakelijk. Dat kan ze mogelijk oplossen door een Noordwijks postadres. Voor volgende week is ze gered door een vriend van een vriendin in Katwijk die een kamer heeft vrijgemaakt. Ook anderen komen in actie. Na Pasen kan ze in een oude caravan. Kinderen heeft ze niet. Zelf heeft mevrouw Alkemade geprobeerd Noordwijkse wethouders te pakken te krijgen, maar dat is haar niet gelukt. Wel is maatschappelijk werk nog bezig met haar situatie. In de daklozenopvang komt ze in een groep van 20. Ze is bang voor besmetting met corona en ze volgt bovendien een speciaal dieet.

De gemeente Noordwijk laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de situatie. Volgens de gemeente zijn ze keihard aan het werk om een oplossing voor mevrouw Alkemade te vinden.

20 REACTIES

 1. Nederland en zijn regelgeving. De toeslagen affaire staat toch wel symbool voor al die misstanden in de samenleving waar soms begrip en compassie ver te zoeken is. Kom op gemeente, je bent er voor de burgers dus help als het moet

 2. De Gemeente Noordwijk heeft de zorgplicht voor deze mevrouw.
  De woningbouw heeft huizen achter de hand voor dit soort noodsituaties

 3. Wel alles binnen halen, financieel worden ze onder steund , en eigen mensen zijn de klos. En daar heb je jarenlang voor gewerkt. Bah Bah

 4. Kan zij niet asiel aanvragen ? Asielzoekers krijgen gelijk een huis/ woning !
  Te gek voor woorden dat Nederlanders op straat worden gezet !

  • Dat laatste staat los van haar problematiek. Ze kan net als asielzoekers ook jarenlang worden opgevangen in een
   AZC zonder te mogen werken/studeren o.i.d. en als haar asielverzoek na jaren oponthoud positief wordt beoordeeld ook
   in aanmerking komen voor een woning. Kortom: appels met peren vergelijken gaat u net als vele anderen heel goed af.
   Succes hiermee.!!!

 5. In de Rederijker staat op de begane grond een woning leeg. Als die nog niet gereserveerd is, is dat wellicht een optie.

 6. Uhhhhhhh….,,Gemeente Noordwijk, een prachtig appartement in de sociale sector aan de Boekerslootlaan! Sociale woningbouw is toch voor mensen die een woning heel hard nodig hebben……waar gaat het toch mis? Een minimum eisen bij nieuwbouw aan sociale woningbouw en dan de toewijzing laten aan de projectontwikkelaar. Klinkt als aan een kalkoen vragen wat te eten met Kerstmis! Dus Gemeente Noordwijk, pak je rol en claim alle appartementen voor dit soort mensen!

 7. Dit mag toch niet gebeuren en moet op te lossen zijn….vreselijk dat onze eigen mensen in zo’n probleemsituatie terechtgekomen.
  Gemeente en woningstichting kom in actie!

  • Ongetwijfeld is dit een goed bedoeld initiatief, maar om nu een bedrag over te boeken door middel van een betaalverzoek naar een voor mij onbekend persoon is te fraudegevoelig, risico ligt bij de persoon die geld overboekt, bij fraude zal bank de claim afwijzen!!

 8. Dat kan toch zeker niet. Kan die huiseigenaar niet even een oogje toe doe en afwachten tot de gemeente een passende woning heeft voor haar. Ik vind dit mensonterend!

 9. Kom op gemeente, in de ZUID staan zat huizen leeg die als tweede woning en beleggingsobject dienst doen. VORDEREN !!

 10. En dan spreken geenten met droge ogen over zingeving? Dit is sociaal onrecht!

  Mr. Gabriëlle van der Spoel

 11. K heb t zelfde meegemaakt omdat k ook maandje te laay met betalen was. Ze doen niks die woningbouw .. alleen als je asielzoeker bent gr stefan

 12. Waarom heeft niemand gecontroleerd of mevrouw de brieven om te betalen wel had gekregen. De gemeente en de politiek staan toch dicht bij de burger… nu blijkt dat dat verder is dan je denkt. Zorg voor een kleine huurwoning. Het is geen toerist, geen estec medewerker maar gewoon een Noordwijkse ingezetene. Wees menselijk. Help haar.

 13. Wat jullie vragen van de gemeente is wel erg veel nee ze staan liever in de krant als ze er mee kunnen scoren dit is maar een gewone noordwijkse vrouw van 76 niet interessant je zal op zo’n leeftijd dit nog mee moeten maken .En gemeente jullie zouden toch ook die huisjes melkers aan pakken die kan je alleen aanpakken als je genoeg betaalbare woningen boud .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in