De Leeuw rapporteert over huizenmarkt in Bollenstreek

Bollenstreek – Sinds 2006 analyseert De Leeuw Groep BV de woningmarkt en rapporteert daar per kwartaal over. Voor het vierde kwartaal 2019 rapporteren ze het volgende voor de Bollenstreek per woonplaats:

Lisse, verkopersmarkt voor appartementen en tussenwoningen, krapte drijft prijsniveau verder op. Uitgezonderd het in Lisse royaal vertegenwoordigde vrijstaande aanbod is er in dit dorp sprake van een grote krapte, vooral in de segmenten van appartementen en tussenwoningen. De belangstelling vanuit omliggende plaatsen als Sassenheim, Hillegom en Nieuw Vennep leidde tot snelle verkopen tegen recordprijzen. In het vierde kwartaal werden blijkbaar vooral langer te koop staande vrijstaande woningen verkocht, de verkooptijd liep in dit segment op tot 400 dagen.

Hillegom, ondanks oplopend prijsniveau nog steeds een verhoudingsgewijs betaalbaar prijsniveau. Ondanks de afname van het woningaanbod leek het aanbod aan tussenwoningen tijdens het vierde kwartaal van 2019 wat te verruimen. Dit gaf ruimte aan het transactievolume, dat met bijna 30% steeg tot 70 verkopen. Vanuit het perspectief van Haarlemse èn Haarlemmermeerse huizenkopers is Hillegom een enclave van betaalbaarheid. Het is logisch dat de vraag vanuit deze woonplaatsen de druk op de prijzen – vooral die van tussenwoningen – verder opvoert. Appartementen werden gemiddeld na 23 dagen verkocht, tussenwoningen in 30 dagen.

Noordwijk, nieuwbouw leidt tot vermindering van de scherpste kantjes van de verkopersmarkt. Noordwijk en Voorhout zijn lokale woningmarkten waar het heilzame effect van de toevoeging van nieuwbouwaanbod goed zichtbaar is. Hoewel er nog steeds sprake is van een verkopersmarkt, verliezen de krapte, de prijsontwikkeling en de verkooptijd in deze markten hun scherpste kantjes. Eigen inwoners van Noordwijk zijn goed voor 65%, die van Amsterdamse kopers voor 4% van alle verkopen in Noordwijk.

Noordwijkerhout, verhoudingsgewijs betaalbare maar grillige markt met lastig leesbare trends. Noordwijkerhout hoort met Hillegom tot de meest betaalbare gemeenten van de Duin- en Bollenstreek. De prijzen van tussenwoningen, hoekwoningen en halfvrijstaande woningen ofwel twee-onder-een-kapwoningen ontliepen elkaar in het vierde kwartaal van 2019 maar nauwelijks. De woningmarkt in Noordwijkerhout ontwikkelt zich grillig, waardoor het lastig is om duidelijke trends te ontdekken in de ontwikkeling van prijzen en verkooptijden.

Sassenheim, grote krapte, starters op de woningmarkt concurreren met particuliere beleggers om schaarse appartementen. In tegenstelling tot Voorhout is er in Sassenheim niet of nauwelijks sprake van nieuwbouw. De markt is daardoor buitengewoon krap. Appartementen in Sassenheim zijn gewild bij particuliere beleggers. Dit maakt dat het voor starters nog moeilijker is geworden om een starterswoning in Sassenheim te bemachtigen. Het prijsniveau in dit segment liep op tot €285.000 en €3.400 per meter.

Voorhout, nieuwbouw leidt tot normalisatie van marktverhoudingen en een beweging naar een evenwichtige markt. Met Noordwijk is Voorhout een schoolvoorbeeld van een woningmarkt waar het effect van nieuwbouw op de dynamiek op de bestaande woningmarkt goed merkbaar is. De krapte nam in de meeste marktsegmenten af, waarmee de markten zich in de richting van evenwicht ontwikkelden (krapte tussen 5 en 10). Het prijsniveau blijft stevig. De verkooptijd nam wat toe, zelfs in het segment tussenwoningen liep de gemiddelde verkooptijd op naar 42 dagen.

Warmond, aantrekkelijke nichemarkt waarin zelfs in het segment vrijstaande woningen een krapte van 1,4 geldt. Warmond vormt een aantrekkelijke nichemarkt en is vermoedelijk één van de weinige woningmarkten in Nederland waar de krapte in het segment van vrijstaande woningen (1,4) net zo groot is als in die van tussenwoningen. Gezien het beperkte transactievolume is het lastig om uitspraken te doen over de marktontwikkelingen in Warmond. Tussenwoningen leken met een gemiddelde prijs van €315.000 nog relatief betaalbaar, uit de gemiddelde meterprijs van €3.650 blijkt echter het tegendeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in