De CDA fractie voor de verkiezingen, rechtsboven Joep Derksen.

Teylingen – Het van de CDA-fractie afgesplitste raadslid Joep Derksen heeft niet aan het bestuur en de fractie van het CDA verteld dat hij al elf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen bezig was met het opzetten van een website onder de naam ‘Partij voor Teylingen’. Onder deze laatste naam maakt Derksen nu zelfstandig deel uit van de gemeenteraad in Teylingen.

Zoals lokale omroep BO (Bollenstreek Omroep) eerder wist te melden had het bedrijf Writing4U, waarvan Joep Derksen eigenaar is en dat gevestigd is op zijn huisadres in Voorhout, de domeinnaam ‘Partij voor Teylingen’ al in april 2021 geregistreerd voor gebruik op internet. Dat was elf maanden voordat de gemeenteraadsverkiezingen zouden plaatsvinden. Later werd Derksen kandidaat voor het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen, en in de gemeenteraad van Teylingen gekozen. Nadat Derksen eind september uit de CDA-fractie was gestapt maakte hij bekend onder de naam ‘Partij voor Teylingen’ in de raad te blijven zitten. Daardoor is het CDA nu met een zetel minder in de raad vertegenwoordigd.

Volgens het CDA heeft Derksen nooit aan het bestuur of de fractie laten weten dat hij al eerder bezig was geweest met het idee voor een partijwebsite. “Wij vinden het registreren van een domeinnaam voor een politieke partij onverenigbaar met het lidmaatschap van Joep Derksen van het CDA”, zo laten het bestuur en de fractie van CDA Teylingen na herhaald verzoek alsnog aan BO weten. “Joep Derksen heeft voor de verkiezingen contact gehad met de vorige fractie”, aldus het CDA. “Vervolgens heeft hij zichzelf aangemeld als kandidaat voor CDA Teylingen en is er met hem gesproken. Over de onderwerpen die zijn besproken met een commissie van CDA Teylingen worden geen uitspraken gedaan. Deze gesprekken zijn in vertrouwen gevoerd tussen de commissie en Derksen. Het lijkt niet voor de hand te liggen om dan over een eigen partij te spreken. Het toenmalig bestuur van CDA Teylingen was niet op de hoogte van mogelijke plannen van Joep Derksen om deel te nemen aan de verkiezingen met een eigen partij”, aldus het CDA. Ook de huidige leden van de CDA-fractie waren niet op de hoogte van eventuele plannen van Derksen om een eigen partij te beginnen.

Tegenover website De Teyding heeft Derksen inmiddels verklaard dat hij de domeinnaam ‘Partij voor Teylingen’ heeft vastgelegd omdat hij hem als verkiezingsslogan voor het CDA wilde gebruiken. “Maar dat voorstel werd door het CDA niet overgenomen”, zo stelt Derksen. CDA-fractievoorzitter Carla Hilverda daarentegen reageerde hoogst verbaasd op het feit dat de partijnaam van Derksen al zover teruggaat. Ook van de bewering van Derksen dat hij ‘Partij voor Teylingen’ als verkiezingsslogan heeft voorgesteld is haar niets bekend, zo laat ze aan De Teyding weten. “Het CDA ging met de slogan ‘Thuis in Teylingen’ de verkiezingen in”, aldus Hilverda. Het lijkt haar ook niet dat er in april 2021 al gesproken werd over een verkiezingsslogan voor de gemeenteraadsverkiezingen van een jaar later.
Overigens wijkt de reden die Derksen aan De Teyding geeft over het registreren van de domeinnaam af van hetgeen hij eerder aan BO hierover liet weten. Toen zei hij: “De gedachte was om een website te maken, waarnaar een bestaande politieke partij zou kunnen verwijzen als zijnde ‘een partij die er is voor Teylingen’.”

Ondertussen hult Joep Derksen zich met zijn Partij voor Teylingen verder in stilzwijgen over deze affaire. Woensdagavond nam hij ook gewoon deel aan een vergadering van een raadscommissie van de gemeenteraad van Teylingen. Op sociale media daarentegen zijn veel berichten te vinden dat zijn geloofwaardigheid als raadslid is aangetast, en dat hij zijn raadslidmaatschap zou moeten opgeven.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in