Lisse – Door de corona-crisis was Dodenherdenking 2020 zonder publiek bij het monument. Hieronder wel de speech van burgemeester Lies Spruit:

Beste inwoners,

De herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de viering van 75 jaar vrijheid vindt dezer dagen anders plaats dan dat we gedacht hadden. Dit jaar maken we 4 en 5 mei vooral thuis mee. We staan alleen, maar toch ook samen, stil bij beide dagen. Iedereen kan vanuit huis meedoen: om de vlag uit te hangen, te herdenken, de muziek mee te spelen, te praten over vrijheid, tv te kijken en het Wilhelmus mee te zingen. Onze vrijheid is kwetsbaar. We moeten er aan blijven werken. Ieders inzet is nodig. Je hoeft maar naar het dagelijks nieuws te luisteren en je weet waarom.

Herdenken doen we door elkaar verhalen te vertellen.Verhalen over de oorlog. Over wat er gebeurd is, over de wreedheid, de waanzin, de moed van de één en de pech van de ander. De gebeurtenissen zijn zo langzamerhand wel bekend, maar je snapt het pas echt door de persoonlijke verhalen. Je zou denken dat we alles wel zouden weten. Toch zijn er steeds nieuwe verhalen. Dit jaar hebben we in januari bij de nationale Holocaustherdenking stilgestaan bij de Lissese Maria Bannink, Erik en zijn vader Leonard Jacobs. Zij zijn afgevoerd en stierven in de concentratiekampen. We hebben hen herdacht bij het tijdelijke lichtmonument bij de Zwarte Tulp.

Ook zijn we achter het verhaal van de gele narcis gekomen. Die fungeerde in de oorlog op een revers als stil verzet tegen de bezetting. We waren van plan om dit jaar bij de viering van 75 jaar vrijheid de gele narcis op deze manier weer in ere te herstellen. Dat lukt nu helaas niet, maar volgend jaar misschien wel.

Ik miste dit jaar de gedichten van de kinderen. Ieder jaar bezoekt een andere klas ’s middags op 4 mei de oorlogsgraven in Lisse. Dat kon nu niet, maar door hen nu te noemen staan we er toch bij stil.

Ik miste u ook bij ons mooie monument. Er is voor de 4 mei herdenking ieder jaar veel belangstelling en dat maakt de 2 minuten stilte voor mij altijd weer heel indrukwekkend. Samen met de voorzitter van het 4/5 comité heb ik vandaag wel bloemen bij het monument neergelegd.

We zijn thuis, maar wel samen. Samen herdenken we en vieren we de vrijheid. Ik wens u alle goeds.

Burgemeester Lies Spruit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in