Foto PB

Noordwijk – De jongeren in de gemeente Noordwijk roken en drinken meer dan hun leeftijdsgenoten in de regio Holland Rijnland. Dat blijkt uit cijfers, die dinsdagavond bekend werden gemaakt.

Emielenne van Mil, netwerkregisseur over het jeugdpreventieprogramma, maakte de cijfers bekend. Maar liefst 29% van de leerlingen in de klassen 2 t/m 4 op middelbare scholen geeft aan recent alcohol te hebben gedronken. En 20% heeft zelfs deelgenomen aan bingedrinken. 4% van deze 13 tot 15-jarigen rookt sigaretten, wiet of gebruikt harddrugs. Gemeenteraadslid Karin Meiland (NZLokaal) wilde weten, hoe dat komt. Volgens ambtenaar Mark Turenhout meldde: ,,In Noordwijk en Noordwijkerhout ligt het gebruik al jaren hoger. Dat komt door carnavalscultuur in Noordwijkerhout en de uitgaanscultuur in Noordwijk, maar ook door het alcoholgebruik van de ouders.’’

Ook blijkt er wapenbezit te zijn onder de Noordwijkse jeugd. Een van de eerste acties die onder het Jeugdpreventieprogramma wordt opgezet, is een wapeninzameling, dat in 2021 wordt opgezet. Allerlei organisaties, zoals Bibliotheek Bollenstreek, Breider, Vluchtelingenwerk, Welzijn Noordwijk en GGZ Rivierduinen gaan intensiever samenwerken. De eerste resultaten moeten in 2021 zijn, dat jongeren minder verslavende middelen gaan innemen, dat met name meiden minder sociaal-economische problemen krijgen en dat kwetsbare jeugd opgevangen wordt, die te lijden hebben onder problemen door scheiden, armoede en pesten.

4 REACTIES

    • Nee Gijs daar moet eerst weer een onderzoek voor komen, gezond boerenverstand is niet meer aanwezig, tegenwoordig wordt een onderzoek weer onderzocht, en worden er weer een paar euro’s weggegooid

  1. Moeten ze maar een keer een goed alternatief voor mensen binnen die leeftijdscategorie verzinnen. Want wat dat betreft is er helemaal niks wat ze echt aantrekt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in