Foto PB

Noordwijk – Om te komen tot een duurzame(re) samenleving in 2030 moet Noordwijk (en alle andere gemeenten) flink aan de bak om duurzamer te handelen op de gebieden van warmte, energiebesparing, duurzame mobiliteit en elektriciteit.

Dat worden niet alleen maar leuke maatregelen, voorspelde een ambtenaar dinsdagavond tijdens een raadsbijeenkomst. Wel is nu al duidelijk, dat Noordwijk niet volgebouwd wordt met 180 meter hoge windmolens; het enige zoekgebied voor deze apparaten is langs de N206 en in of bij het Oosterduinse Meer. Ook wordt hier gekeken naar mogelijkheden om zonnepanelenvelden te plaatsen.

Inwoners moeten flink aan de duurzame bak, aldus de ambtenaar: ,,We kunnen op dit moment niet dwingen om zonnepanelen op het dak te leggen. Maar we moeten van de wortel naar de stok; dus een omslag maken van ‘mensen verleiden’ naar ‘mensen dwingen’.’’ Waar het gaat om duurzame mobiliteit worden autoliefhebbers aangepakt: ,,We kunnen kijken naar het bevorderen van het OV en fietspaden, maar ook het op den duur ontmoedigen van het gebruik van auto’s.’’

7 REACTIES

 1. Het ontmoedigen van de auto had deze ambtenaar wel wat genuanceerder voor het voetlicht mogen brengen. Vooral met de vergrijzende samenleving in aantocht. Want heeft deze, denk nog jonge ambtenaar zich ook gerealiseerd dat veel ouderen steeds afhankelijker worden van hun autootje. Ik denk het niet, want als je jong bent sta je er niet bij stil dat fietsen en lopen niet zo vanzelfsprekend meer is als je ouder wordt. En de politiek wil toch dat we mee blijven doen aan de samenleving en zo lang mogelijk thuis blijven wonen!!??

  • Als er een 2e auto is, komt dit het meeste voor bij de jonge gezinnen en niet bij de senioren, dus daar kan ook nog wel iets worden gewonnen.

 2. WAt een bijdehante ambtenaar hij heeft zeker een dik salaris om zo over de gewone mensen te praten als ik naar dat gemeente huis kijk zie ik alleen maar auto’s staan geef eerst maar eens een voorbeeld .Voor dat je de gewone man op de fiets zet wat een poe ha zo denke die lui over de gewone mens ba .En vergeet niet dat jullie daar allemaal van onze centen zitten .

 3. Oei dat worden zware tijden voor de Noordwijkers.
  Gedwongen zonnepanelen op je dak installeren !
  Het autogebruik ontmoedigen !
  En wat komt er nog meer bij ??

  Deze ambtenaar moet nog wel een lesje communicatie krijgen. Want als je draagvlak wil creëren voor deze dreigende maatregelen dan moet je dat wel op een andere manier brengen.

  Overigens is de gemeente al begonnen met hun pogingen het autogebruik te ontmoedigen door de kosten voor de parkeervergunningen met meer dan 100% te verhogen.

 4. Ik mijn auto in leveren voor een zacht prijsje en voor een kapitaal naa Afrika en die ambtenaar er aan verdienen wat een gelul .Rijden die auto’s van de gemeente allemaal al op elektrische kunnen jullie makkelijk kopen van onze belasting centen .Mnr de ambtenaar ga maar weer terug naar de Baak dan kan je leren hoe je met mensen om moet gaan .En voortaan je naam er bij zetten .gr P Wijnands .

 5. Mnr de ambtenaren gaan zeker ook allemaal met het openbaar vervoer naar hun werk ik wed dat dezemnr nog nooit in een bus heeft gezeten de laatste jaren .Mijn kinderen werken bij valent in Amsterdam Dam hoe wil je daar komen in dat haven gebied je bent niet van deze wereld mnr de Ambtenaar Dat alles voor jullie geregeld wordt dat is niet overal ik zou maar eens nadenken voor je gaat lopen schreeuwen.Ik hoop dat je van alle commentaren een betje meeneemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in