Noordwijk – In Noordwijk is woensdag het eerste ‘Long COVID café’ geopend. Organisator Suzanne van den Bosch heeft 7 long COVID-patiënten in de Noordwijkse wijkvereniging Noord Noortuk ontvangen, om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. De bijeenkomst is in een caféopstelling met tafeltjes en stoelen, maar de muziek en de lawaaierige koffiemolen ontbreken. ‘Dat geeft te veel prikkels voor deze mensen,’ zegt Van den Bosch, die zelf ook long COVID heeft.  

‘Ik heb heftige verhalen gehoord, zoals mensen die na 2 jaar helemaal zijn afgekeurd. Of iemand die jaren lang 20 kilometer wandelde, nu nog maar 1 of 2 kilometer kan lopen. En sommigen kunnen niet meer autorijden. Ik vind het heel moedig dat de mensen naar het Long COVID café zijn toe gekomen. Het is toch een soort offer, want de rest van de dag hebben ze geen energie meer. De zes vrouwen en één man uit Noordwijk, Noordwijkerhout en Voorhout herkenden zichzelf in elkaars verhalen. Eén deelnemer is al langer op zoek naar zoiets als een Long COVID café. Maar er was niets in deze regio, zegt Van den Bosch. 

‘Het grootste probleem voor long COVID-patiënten is het onbegrip,’ zegt Van den Bosch. Werkgevers geloven hun personeel met deze nieuwe ziekte vaak niet.’ Buitenstaanders suggereren nogal eens dat het een burn-out zou zijn. Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het is.’  

Long COVID is de Engelse term die we gebruiken voor de reeks langdurige klachten na corona, terwijl de infectie achter de rug is. Long betekent hier langdurig. De klachten zijn volgens het RIVM onder meer vermoeidheid, benauwdheid en pijn. Inmiddels wordt de meer passenderterm post-COVID gebruikt, omdat ‘post’ ‘na’ betekent. 

Van den Bosch kwam op het idee dit café te openen in Noordwijk, omdat ze zelf aan long COVID lijdt en helemaal niemand kende met dezelfde klachten. ‘Ik had behoefte om met patiënten te praten met dezelfde ervaringen. Toen ik me iets beter begon te voelen, besloot ik iets voor lotgenoten te organiseren. Zo kan ik ook weer iets doen dat betekenisvol is,’ aldus Van den Bosch.  

Prikkels en spanning 

‘Het long COVID-café in het buurthuis kan mensen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Dat ze zich gehoord voelen. Het is fijn om herkenbare verhalen te horen,’ zegt Van den Bosch.  

De mensen die zich hebben aangemeld kunnen niet beloven dat ze ook daadwerkelijk naar het café komen. Dat hangt af van hoe ze vanmorgen uit bed zijn gestapt, en hoe ze zich vandaag voelen. ‘Dat verschilt van dag tot dag bij deze ziekte. De deelnemers kampen met beperkingen qua energie, prikkels en omgaan met spanning. Ze kunnen meestal maar één ding per dag,’ zegt Van den Bosch. Of deze eerste bijeenkomst een vervolg krijgt hangt af van hoe succesvol het eerste long COVID-café verloopt.  

3 REACTIES

  1. Long in langdurig
    post is na ??? nee post is wat je in de brievenbus krijgt, Praat nu toch eens Nederlands of ga in Engeland wonen !!

  2. De betekenis van “long” en “post wordt toch keurig uitgelegd in de vierde alinea, Nieq. Overigens, post is inderdaad datgene wat je in de brievenbus krijgt, maar is van origine ook een Engels woord. Postbode is in het Engels
    postman. Boulevard, hotel, bar, e – bike, garage, enz. zijn allemaal woorden die voor ons gewoon zijn, maar allemaal uit een andere taal komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in