Leo van den Ende voor zijn eigen werk (Foto: Fred Bakker)

Lisse – In streekmuseum de Zwarte Tulp in Lisse is zaterdag een nieuwe tentoonstelling geopend die verwijst naar wat er straks in het nieuwe museum te zien is. In 2020 verhuist de Zwarte Tulp en heet dan Holland Tulip Museum. Bij de nieuwe tentoonstelling ‘Panorama Tulipland 3.0’, die te zien is van 29 juni t/m 27 oktober 2019, is de eerste versie van het beroemde Panorama van Leo van den Ende te aanschouwen. Dit eerste unieke panorama werd door de kunstenaar in vier maanden geschilderd en diende als voorstudie voor het latere bekende Panorama Tulipland. Het echte panorama komt in het nieuwe museum. Verder zijn er werken van vele kunstenaars te zien.

Moderne en hedendaagse kunst is er in de vorm van fotografie van Marie Cécile Thijs en Marcel van der Vlugt, tulpenvazen van Bernard Heesen en Josja Schepman en een proefpaneel van Jennifer Tee behorend bij haar kunstwerk in een nieuw Amsterdams metrostation. Het enorme werk herinnert aan de prachtige tegeltableaus in de paleizen van de vroegere Turkse machthebbers in Istanbul.

De bollenvelden van Anton Koster uit de collectie van het museum krijgen gezelschap van schilderijen van Ferdinand Hart Nibbrig en fotografie van Leendert Blok en Marcel van der Vlugt. De in Lisse geboren Leendert Blok (1895-1986) was een fotograaf die al vroeg experimenteerde met kleurenfotografie en hij blijkt ook prachtige foto’s van bollenvelden te hebben gemaakt die hier voor het eerst getoond worden.

Het museum beperkt zich niet tot de muren van het nieuwe gebouw. Met het project ‘Reuzenbollen/ Hollands Glorie’ komen er vanaf 2020 tientallen prachtige kunstbollen in de Duin- en Bollensteek te staan. Ze zullen een belangrijke rol gaan spelen in de marketing van de gehele regio. Op dit moment worden de eerste bollen door gerenommeerde (inter)nationale kunstenaars beschilderd en getoond aan het publiek. Een sneak preview dus.

Kunstenaars van de tentoonstelling (chronologische volgorde): Ferdinand Hart Nibbrig, Leendert Blok, Leo van den Ende, Ger Dekkers, Bernard Heesen, Josja Schepman, Anita Walsmit Sachs, Marco Manders, Marie Cecile Thijs, Marcel van der Vlugt, Michel Hoogervorst, Jennifer Tee, Rik Smits, Ruri Matsumoto.

Burgemeesters Hillegom en Teylingen Van Erk en Breuer en wethouder Van der Zwet van Lisse bij de opening (Foto: Fred Bakker)
Foto: Fred Bakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in