Eerste voetbalwedstrijd in Nederland (1789) wordt opnieuw gespeeld tijdens Open Monumentendag

Dagboek John Skinner, kostschool Joseph de Veer in Noordwijk

Noordwijkerhout – Meer dan tweehonderd jaar geleden werd op de grens tussen Noordwijk en Noordwijkerhout de eerste voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld. Niet zoals we dat nu kennen op een grasveld, in een stadion met duizenden toeschouwers, maar op de Gooweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout. Tijdens Open Monumentendag 2021 wordt er aandacht besteed aan de historische gebeurtenis. Toneelvereniging ODI brengt de personages rond de kostschool van Joseph de Veer in Noordwijk ten tonele, waarna teams samengesteld uit verschillende lokale voetbalclubs hun voetbaltechniek zullen demonstreren.

”Een van de Engelse leerlingen, John Skinner, aan de kostschool in Noordwijk introduceerde in 1789 tijdens een sportdag: football”, vertelt Frans Bruinzeel van de Open Monumentendag. Twee teams speelden tegen elkaar halverwege de Gooweg tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. Een team bestond uit Engelsen, het andere team uit Nederlanders, Duitsers en Zweden. De Engelsen moesten de bal in Noordwijkerhout zien te krijgen, het andere team in Noordwijk. De Engelsen, bekend met het spelletje, winnen. Zo ontstond de eerste ruwe versie van het hedendaagse voetbal.

Leah Schaap een van de cultuurcoaches van Sportbedrijf Noordwijk die de wedstrijd vormgeeft legt uit hoe deze dag verloopt. ”Het evenement begint om 11.30 op zaterdag 11 september met een kort toneelspel door toneelvereniging ODI. De toneelvereniging laat in kostuum zien hoe de wedstrijd is verlopen 200 jaar geleden. Na het toneelspel wordt de eerste helft gespeeld met kleinere teams door verschillende voetbalclubs uit de regio. In de rust volgt weer een stuk toneel nadat vervolgens de tweede helft van start kan gaan”. Het evenement vindt plaats op het sportveld van het Teylingen College, locatie Leeuwenhorst, Langelaan 1, Noordwijkerhout.

Voor meer informatie over de voetbalwedstrijd in 1789 en het boek ‘Hoe voetbal verscheen in Nederland’, klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in