De twee Noordwijkers gingen op de foto met burgemeester Rijpstra, net als de samensteller van het boek. Foto: Guus de Jong

Noordwijk – Burgemeester Rijpstra heeft in het Noordwijkse gemeentehuis donderdag een exemplaar ontvangen van het boek ‘Zuid-Holland in de Eerste Wereldoorlog’. Een goed moment volgens hem om te benadrukken hoe belangrijk het is om stil te staan bij het verleden van de streek dat nog niet veel mensen kennen.

Nederland was neutraal in de jaren 1914-1918, maar dat betekent niet dat er niks gebeurde. Het is volgens Henk van der Linden van de Stichting Studiecentrum Nederland in de Eerste Wereldoorlog een groot misverstand. Zo kende het land veel vluchtelingen, was er veel spanning en spoelde tientallen lichamen aan op het strand.

Van der Linden stelde het boek op aan de hand van eerder geschreven verhalen over de oorlogsperiode in Zuid-Holland. Het is een van de uitgaves uit een reeks van vijftien. Onder andere Noordwijkers Mark Salmans en Pim Haasbroek werkten mee. Laatstgenoemde had dit niet verwacht: hij schreef de tekst in de jaren ’90 voor drie studiepunten.

Luister hieronder naar drie interviews, opgenomen vlak nadat burgemeester Rijpstra het boek in ontvangst had genomen.

2 REACTIES

  1. Vroeger nooit gehoord of geweten dat mijn familie in de Eerste Wereldoorlog ook Belgische vluchtelingen in huis had. Mijn familie had toen een slagerij in Warmond, en het zal halverwege de jaren zeventig geweest zijn – ik was rond de 20 jaar – dat er op een zondagmiddag een onbekende oudere man op het raam van onze woonkamer tikte. Het bleek een Belg te zijn die als kind tijdens die oorlog had verbleven bij mijn voorouders. Na al die jaren kwam hij weer in Warmond, en zocht onze slagerij weer op. Hij wist daar gedetailleerd over te vertellen. Omdat ik alleen thuis was en nooit had gehoord over Belgische vluchtelingen, nam ik zijn mededeling maar voor kennisgeving aan. Waarschijnlijk tot zijn teleurstelling. Ook mijn vader vertelde later dat hij van zijn ouders nooit had gehoord over vluchtelingen die door onze familie zouden zijn opgenomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dus ook in onze streek waren de gevolgen van die oorlog merkbaar.

  2. Ja en via de achter deur werd er handel gedreven met Duisland ,Je moet de boeken maar eens goed lezen over de eerste wereld oorlog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats hier je opmerking
Vul je naam in